Ben je werkzaam als een ondernemer? Dan heb je vast en zeker te maken met betalingstermijnen. Dat is voor veel ondernemers, omdat je dan altijd moet wachten totdat je het geld hebt ontvangen. Om niet meer afhankelijk te zijn van een betalingstermijn, kan je voor factoring kiezen. Ben je op zoek naar meer informatie over factoring? Dan ben je hier op het juiste adres, want hieronder kan je alle relevante zaken omtrent factoring vinden.
Factoring in het algemeen
Factoring heeft dus eigenlijk alles te maken met de betalingstermijnen voor een ondernemer. Je kan het zien als een andere manier van financiering voor ondernemers. Bij factoring kies je ervoor om jouw facturen te verkopen aan een speciaal factoring bedrijf. Als je dit hebt gedaan, wordt het geld naar jou overgemaakt en hoef je dus niet meer te wachten.
Er zijn bedrijven die zich bijvoorbeeld richten op factoring voor MKB. Om gebruik te maken van factoring, zal je eerst een offerte moeten aanvragen. Jouw aanvraag moet namelijk worden goedgekeurd voordat je het geld ontvangt. Vervolgens kan je de factuur uploaden en wordt het geld aan jou uitbetaald.
Voordelen en nadelen
Factoring kent natuurlijk ook enkele voor- en nadelen die het benoemen waard zijn. Een groot voordeel is dat je sneller het geld ontvangt en dit geld dus kan inzetten voor jouw onderneming. Hiernaast wordt het debiteurenbeheer overgenomen. Dit betekent dat je het niet meer zelf hoeft te regelen. Voor veel ondernemers is dit een hele opluchting.
Bijna alles heeft ook nadelen naast de voordelen. Zo ook factoring. Het nadeel van factoring is dat de gegevens van jouw onderneming moeten worden gedeeld. Om die reden is het van belang dat je een bedrijf vindt die je kan vertrouwen om factoring te gebruiken. Een ander nadeel is dat factoring wel geld kost. Dit betekent dat je wel wat geld verliest wanneer een bedrijf de factoring voor jou uitvoert.
Kosten voor factoring
Een andere belangrijke vraag is: wat kost factoring? Dat is lastig om te zeggen, want er is geen vast tarief. De kosten hangen onder andere af van de onderneming. Elke ondernemer is namelijk anders en bevindt zich in een andere situatie. Het staat in ieder geval vast dat de kosten tot stand komen door percentage van het desbetreffende factuurbedrag.
Er zijn nog andere factoren die invloed hebben op de kosten voor factoring. Een belangrijke factor is natuurlijk de omzet en hoe hoog het bedrag is op de factuur. De betalingstermijn speelt ook een grote rol. Kies je voor een langere betalingstermijn? Dan kan je ervan uitgaan dat het percentage ook hoger wordt. Het is belangrijk om te kijken wat realistisch haalbaar is voor jouw onderneming.
|