een veilig huis

Er zijn vele manieren om je huis te beveiligen tegen inbraak en diefstal. De belangrijkste is natuurlijk een goed slot op de buitendeuren. Er zijn echter vele verschillende sloten, die elk op een andere manier kunnen beveiligen, en niet elk slot past op elke deur. Veruit de meeste sloten die in Nederland gebruikt worden om deuren te beveiligen, zijn cilindersloten. Binnen de cilindersloten is er een belangrijk onderscheid tussen insteeksloten, die verzonken zitten in uw deur, en oplegsloten, die aan de binnenzijde op uw deur gemonteerd zijn.

Als u de sloten op uw deur wilt vervangen, is het belangrijk om te weten welke sloten er zijn, wat ze voor uw deur kunnen betekenen, en wat het kost om ze op uw deur te laten zetten. In dit artikel zullen wij daarom ingaan op de verschillende soorten sloten die er zijn, op welke deur ze passen, en hoe veel het kost om de sloten op uw deur te vervangen.

Insteeksloten

Insteeksloten zijn sloten die aan de binnenkant van uw deur gemonteerd worden. Binnen de insteeksloten zijn er over het algemeen twee soorten verkrijgbaar, het ‘gewone’ insteekslot, en een smaller insteekslot. Het gewone insteekslot is geschikt voor stompe, houten deuren. Het smalle insteekslot is – de naam zegt het al – smaller, en geschikt voor kunststofdeuren en metalen deuren, meestal met een opdekrand. Een smal insteekslot heeft een relatief hoge en smalle slotkast.

Meerpuntssluiting

Een alternatieve versie van een insteekslot is een meerpuntssluiting. Over het algemeen is een meerpuntssluiting veiliger en praktischer dan andere insteeksloten, omdat het tot wel vijf sluitpunten, verdeeld over de lengte van de deur, heeft. Naast het feit dat de meerpuntssluiting veiliger is dan andere insteeksloten, ziet het er ook mooier uit en is het gemakkelijker te bedienen. De meerdere sluitingen worden namelijk allemaal centraal, met één sleutel, bediend, en de deur hoeft niet ontsierd te worden met extra bijzetsloten. Bij een meerpuntssluiting is het echter extra belangrijk om een SKG-goedgekeurd, veilig slot te hebben, aangezien een inbreker anders ook slechts het centrale cilinder hoeft te manipuleren om de andere cilinders mee te krijgen.

Klavierslot

Klaviersloten zijn een soort insteekslot dat vrijwel nooit meer voorkomt. Het is een slot zonder cilinder; de sleutel bedient het slot rechtstreeks. Deze sloten zijn niet in SKG-goedgekeurde versie te kijken, en zijn dus zeker niet aan te raden om uw deur mee te beveiligen. Deze sloten worden tegenwoordig voornamelijk gebruikt om sloten en binnendeuren mee te beveiligen.

Inbouwespagnolet

Een inbouwespagnolet is een espagnolet die in de deur verzonken is. Espagnoletten zijn over het algemeen alleen van binnen afsluitbaar, en zijn dus vooral geschikt voor balkon- en tuindeuren; niet voor voordeuren. Een inbouwespagnolet loopt langs de gehele lengte van je deur, en loopt soms zelfs door langs de boven-, achter-, of zijkant. Espagnoletten hebben meerdere sluitpunten, variërend van twee tot zelfs wel tien.

Oplegsloten

Oplegsloten worden tegenwoordig in nieuwe huizen vrijwel nooit meer aangebracht. Ze zijn nog wel te vinden in oudere huizen in grote steden, maar ze zijn niet heel modern. Ze komen vrijwel alleen voor op stompe, houten deuren die naar binnen openen. Ze bestaan uit een slotkast dat aan de buitenkant van de deur bevestigd is, vaak in combinatie met een vaste buitencilinder en een opbouw-sluitkom.

Het Politiekeurmerk

Het Politiekeurmerk geeft aan dat een huis goed beveiligd is. Als uw woning beveiligd is volgens het Politiekeurmerk, wordt de complete beveiliging langsgelopen, inclusief brandveiligheid en verlichting in en om het huis, krijgt u korting op uw inboedelverzekering, en is de kans op een geslaagde inbraak tot 90% minder.

Als u het PKW certificaat Beveiligde Woning aanvraagt, komt er een betrouwbare en erkende PKVW-expert bij u thuis langs om uw beveiliging te controleren. Hij geeft advies over beveiliging en inbraakpreventietips, en monteert bovendien voor u het juiste hang- en sluitwerk. Als de PKVW-expert uw woning goedkeurt, ontvangt u het PKVW certificaat Beveiligde Woning. U hoeft dan alleen nog een kopie naar uw verzekeraar te sturen en u ontvangt ook nog een aantrekkelijke korting op uw premie!

Alarmen

Een inbraakalarm geeft een extra niveau van veiligheid bovenop uw slot. U kunt immers het veiligste slot hebben dat er op de markt is, maar als een inbreker simpelweg uw ruit in kan slaan als u niet thuis bent, bent u alsnog niet optimaal beveiligd. Een inbraakalarm kan een inbreker niet alleen detecteren en de politie waarschuwen, het kan ook preventief werken! Zodra een inbreker ziet dat uw huis extra beveiligd is met een alarm, zal hij of zij er in de meeste gevallen immers voor kiezen uw huis te laten voor wat het is, en op zoek te gaan naar een huis dat minder goed beveiligd is. Een deur- of raamsticker of een zichtbare sirene werkt soms al net zo goed als het alarm zelf. Net als bij sloten, zijn er ook bij alarmen vele verschillende soorten systemen, en nog meer bijbehorende accessoires om de weg in kwijt te kunnen raken. Om u hierbij te helpen, hebben wij wederom een aantal soorten alarmsystemen op een rij gezet, samen met wat nuttige informatie met betrekking tot de systemen.

Beveilig jouw huis tegen inbraak

Een huis is een plek waar jij, en jouw gezin zich veilig kunnen voelen. Veiligheid en geborgenheid maakt van een huis een thuis. Helaas zijn er ook ongewenste “gasten” die zonder uitnodiging een kijkje komen nemen, bij voorkeur als je niet thuis bent. Dagelijks vinden er in Nederland pakweg 200 inbraken plaats. Een inbraak leidt niet alleen tot verlies van eigendommen, het is tevens een emotionele gebeurtenis met een grote impact op het hele gezin. Bescherm jouw bezittingen, familie en privacy door je huis goed te beveiligen.

Maak jouw huis veiliger

Met een aantal relatief eenvoudige middelen kan jouw woning een stuk veiliger worden. Plaats inbraakwerende sloten met keurmerk, breng een alarmsysteem aan en zorg dat jouw huis er altijd bewoont uitziet. Let ook op het gedrag van het hele gezin. Sluit altijd alle deuren en ramen, ook als je maar even de deur uitgaat, laat sleutels niet in het slot zitten en leg geen waardevolle spullen in het zicht. Open niet zomaar de deur voor iedereen en laat zeker geen onbekende mensen binnen. Dit zijn kleine gedragsveranderingen die weinig moeite kosten en de veiligheid van jouw woning aanzienlijk zullen verhogen.

Sleutel binnenkant deur laten zitten

Voor meer info : klikt u hier