Mathmatch
Image default
Aanbiedingen

Grafkunstenaar – Een normale werkdag

Als grafkunstenaar maak je iedere dag ontwerpen voor grafkunst: persoonlijke grafstenen, bijzondere grafmonumenten en unieke gedenktekens. Vaak van moderne materialen als RVS, glas en corten staal. Maar hoe ziet zo’n dag er in de praktijk uit en hoe is dat om voortdurend met de dood om te gaan?

Ochtend  van een normale werkdag

Zoals zo veel mensen begin ik ook mijn werkdag met koffie te zetten en mijn mail te lezen. Terwijl de koffie pruttelt controleer ik alles mails die helaas voor een heel groot deel bestaan uit ongevraagde aanbiedingen: daten met Russische dames, bitcoin investeringen (wat banken niet durven te zeggen), gereedschapskisten rechtstreeks uit Duitsland en goedkope Chinese grafstenen.

Maar er zitten gelukkig ook serieuze mails en aanvragen tussen. Nadat ik eerst deze mails beantwoord heb begin ik met reeds lopende ontwerpen en projecten voor persoonlijke grafkunst en grafmonumenten. Denk daarbij aan praktische zaken zoals het regelen van vergunningen om op begraafplaatsen te mogen plaatsen, het verzorgen van digitale technische werktekeningen en natuurlijk het contact met nabestaanden en leveranciers.

 

Ontwerp van en grafmonument

Rond de klok van elf start ik dan met het ontwerpen: Nieuwe persoonlijke gedenktekens ontwerpen op verzoek van nabestaanden voor hun overleden dierbare. Er is dan al uitgebreid gesproken met de familie en nabestaanden. In het gesprek zijn veel persoonlijke verhalen en anekdotes aan de orde geweest. Ik maak hiervan voor de nabestaanden een verslag. Dat doe ik ook voor mezelf. Ik moet er niet aan denken dat ik verhalen door elkaar zou halen! Ik moet daar voor waken, want ik hoor natuurlijk erg veel verschillende verhalen van verschillende mensen, mensen ik nog niet eerder ontmoet had. Gelukkig is zo’n ontmoeting, ondanks het verdriet, meestal vol van warme herinneringen. Ja regelmatig wordt er ook gelachen en zijn de opgehaalde herinneringen liefdevol. De dag van de uitvaart blijkt vaak mooie herinneringen op te roepen!

 

Nabestaanden en grafmonumenten

In de loop van de tijd zal ik de nabestaanden vaker gaan spreken en steeds beter leren kennen. Maar na het eerste gesprek zijn ze in feite nog grotendeels onbekenden voor me. Het maken van een persoonlijk ontwerp voor een gedenkteken is mooi, maar ook lastig werk. Het verhaal is verdrietig en ik voel een verantwoordelijkheid om eer te brengen aan de overledene. Wat ik als ontwerp maak moet passen en aansluiten bij de overledene en de wensen van de nabestaanden.

Missers en Ongelukjes

Iedereen die een creatief beroep heeft zal dit herkennen: waardevolle “ongelukjes” en “missers”. Hoe die die “missers” een opening kunnen creëren naar onvoorziene mogelijkheden. Ontwerpen die je vooraf niet had kunnen bedenken of voorzien. Graag vertel ik u in persoon over een aantal voorbeelden. Soms lijkt het zelfs bovennatuurlijk hoe het ontwerpen dan plots een richting krijgt die achteraf schijnbaar perfect aansluit bij de situatie. Dat kan natuurlijk suggestie zijn, toch herkennen nabestaanden vaak wat ik vertel. Hoe vaak ik dan niet hoor: “typisch iets voor ….”

Kleine  ontwerpjes van gedenktekens

Voor een opdracht voor een persoonlijk grafmonument ontstaan meestal 6 tot 8 verschillende ontwerpen. Daarvan toon ik 4 ontwerpen aan de nabestaanden. De ontwerpen zijn miniatuur modellen van 20 x 10 cm. Als materiaal gebruik ik daar karton of koper voor. En hoewel ze klein zijn en van goedkope materialen zijn gemaakt zijn ze al representatief voor het uiteindelijke grafmonument dat van hoogwaardige materialen als RVS, glas of geroest cortenstaal gemaakt is

Einde van de middag

Daar ben ik tot een uur of 3 mee zoet. De laatste uren van de werkdag besteed ik dan weer aan het maken van afspraken, schrijven van mails, bijpraten met een uitvaartbegeleider en administratieve zaken. Ook praktische zaken als schoonmaken, afwassen, opruimen en stofzuigen en zorgen dat er voldoende koffie is behoren tot de taken van een eenpitter.

Ik nodig de nabestaanden uit om langs te komen om de ontwerpen te bekijken. Bijna altijd wordt het definitieve ontwerp een combinatie van elementen van de verschillende ontwerpen.

Het realiseren van grafkunst en gedenktekens

Als de modellen en ontwerpen toonbaar zijn vraag ik de nabestaanden om langs te komen en deze te bespreken. Een combinatie van verschillende ontwerpen in een nieuw ontwerp is bijna altijd de wens van de nabestaanden. Graag combineer ik het beste met elkaar.

Tijdens de uitvoering van het monument in het hoogwaardige RVS, glas of cortenstaal zijn de nabestaanden welkom om de vorderingen en verschillende fases te bekijken.

Nabestaanden vertellen we regelmatig dat zij deze werkwijze erg prettig vinden. Het helpt hen om als het ware te wennen, toe te groeien naar het moment dat het gedenkteken op het nu nog kale graf geplaatst wordt. En ook als we het monument plaatsen vraag ik de nabestaanden hier bij aanwezig te zijn. Indoen gewenst kan men zelfs actief meehelpen. Regelmatig kiezen nabestaanden er voor om met elkaar het grafmonument naar het graf van hun dierbare te dragen.

Ook geïnteresseerd?

Bent u op zoek naar een persoonlijk gedenkteken of grafmonument en spreekt deze werkwijze u aan? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met Jeroen Stok. Graag hoor ik uw verhaal en uw wensen en wil samen met u kijken naar de mogelijkheden van een persoonlijk gedenkteken voor uw dierbare.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS awards, sculpturen en beelden en abstracte kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

 

 Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

 

contact met grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/grafmonumenten-stijl/kunstzinnig-artistiek/