Mathmatch
Image default
Aanbiedingen

Voor- en nadelen nieuwbouw in Veenendaal

Veel mensen koesteren de droom van het bezitten van een eigen nieuwbouw woning in bijvoorbeeld Veenendaal. Investeren in je eigen vier muren is een van de belangrijkste beslissingen in het leven en moet daarom zorgvuldig worden overwogen.

Nieuwbouw Veenendaal of toch bestaande bouw?

Veel mensen stuiten altijd op dezelfde vraag: nieuwbouw in Veenendaal of toch liever bestaande bouw? Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en daarom moet de keuze zorgvuldig worden afgestemd op de financiële mogelijkheden en de individuele levensplanning.

Voordelen van nieuwbouw

Een groot voordeel ten gunste van nieuwbouw is zeker het feit dat het huis kan worden gebouwd volgens de eigen wensen en behoeften. Of het nu gaat om een open keuken, een badkamer met aanrecht en royaal bemeten badkuip, een open haard, een drempelloze leefruimte of een terras – bij nieuwbouw kan de architect of zelfs de projectontwikkelaar bijna elke wens in vervulling laten gaan. Royale kamers, maar ook extravagant uitgesneden kamers benadrukken de hoge mate van individualiteit. Kleine beperkingen kunnen zich voordoen bij nieuwbouw, bijna uitsluitend als gevolg van het ontwikkelingsplan van het onroerend goed. De toekomstige woning kan in detail worden bezichtigd op een tentoonstelling in een showhuis. Voor het overige kan de plaats van een nieuw gebouw vrij worden gekozen.

Mogelijkheid tot integreren van de nieuwste snufjes

In een nieuw te bouwen huis kunnen de nieuwste technologieën worden toegepast. Met moderne ramen en verwarmingssystemen, goede thermische isolatie en innovatieve bouwmaterialen kunnen aanzienlijke kostenbesparingen worden bereikt, aangezien in sommige gevallen veel minder energie nodig is voor verwarming in vergelijking met oude gebouwen. Dankzij deze nieuwe technologische normen zijn renovaties en reparaties gedurende lange tijd niet nodig. De typische onderdelen van een huis, zoals de gevel, het dak of de installatie, gaan immers ongeveer 40 jaar mee. Om deze reden zijn de bijkomende huisvestingskosten en de onderhoudsreserves betrekkelijk laag.

Comfort en gemak

Nieuwbouw heeft ook een streepje voor wat betreft comfort en gemak. Vergeleken met veel oude gebouwen zijn de muren, ramen en het dak meestal goed geïsoleerd. Nieuwe gebouwen hebben vaak een berging en een ruime woonkamer. Een brandwerende deur met meerdere afdichtingen is in veel nieuwe gebouwen de standaard. Dit betekent dat het nieuwe gebouw ook punten scoort op het gebied van veiligheid en bescherming tegen diefstal. Het is niet ongewoon om een gecontroleerd ventilatiesysteem aan te treffen. Bovendien hebben veel nieuwe wooncomplexen parkeerplaatsen buiten of een ondergrondse garage.

Nadelen van nieuwbouw

In verband met een nieuwbouw wordt vaak gezegd dat men voortdurend in contact moet staan met ambachtslieden, architecten of bouwbedrijven, toezicht moet houden op hen en hiervoor veel tijd moet investeren. Voortdurend overleg is noodzakelijk en de desbetreffende mijlpalen moeten worden toegelicht aan en goedgekeurd door de eigenaar van het gebouw.

Het feit dat een nieuw gebouw pas vele jaren later constructiefouten aan het licht brengt, mag niet worden verwaarloosd. Als er later schimmel ontstaat als gevolg van een slordige constructie, zal het voor de bouwer niet gemakkelijk zijn om schadeclaims in te dienen tegen de projectontwikkelaar of de vakman. Dit is alleen al te wijten aan de korte garantieperiode, die in het beste geval vijf jaar bedraagt. Daarna kan de bouwer-eigenaar zijn rechten alleen nog doen gelden in uitzonderlijke gevallen, zoals bedrieglijke voorstelling van zaken.

Een nachtmerrie voor wie besluit een nieuw huis te bouwen, is het faillissement van de projectontwikkelaar. Als de ontwikkelaar faillissement moet aanvragen, is het vooruitbetaalde geld verloren. Dit betekent dat de bouwer met het onvoltooide nieuwe gebouw een hoop problemen aan zijn handen heeft. De enige manier om dit risico te vermijden is een zorgvuldige keuze van de bouwer of – nog beter – door middel van een bank- of afbouwgarantie. Voorts moeten de voorschotten zo laag mogelijk worden gehouden. Bekijk de website voor meer informatie: https://www.vandijkvanessen.nl/nieuwbouw-veenendaal/