Mathmatch
Image default
Bedrijven

De voordelen en nadelen van financial lease

Als ondernemer heb je veel mogelijkheden om een auto aan te schaffen. Wil je bijvoorbeeld alles onder een dak onderbrengen en niet na hoeven denken over onderhoud en verzekeringen? Dan zijn operational lease en shortlease interessante opties. Houd je graag zélf de touwtjes in handen, dan adviseren wij om te kiezen voor financial lease.

Wat is financial lease?

Financial lease is een leasevorm voor ondernemers die wel eigenaar willen zijn van de auto, maar niet in één keer willen betalen. Middels een zakelijke financiering kopen ze de auto op afbetaling. Daarbij profiteren ondernemers die kiezen voor deze flexibele leasevorm van meer belastingvoordelen dan bij andere leasevormen. Er zitten natuurlijk ook nadelen aan financial lease, die zullen we ook belichten.

Belastingvoordelen financial lease

Het interessante aan een auto financial leasen, is dat de Belastingdienst deze leasevorm ziet als een zakelijke investering (het is tenslotte een financiering voor de auto) waardoor je fiscaal ook nog eens van meer voordelen profiteert dan bij andere leasevormen.

  1. Btw teruggaaf over de aanschaf. Als btw-plichtige ondernemer moet je de btw zelf aanbetalen, dit wordt niet meegenomen in het leasebedrag. Omdat je de btw in één keer voorschiet, mag je dit ook in één keer terugvorderen. Vaak kun je dus in het volgende kwartaal al direct dit bedrag terugvorderen.
  1. Renteaftrek. Aangezien de Belastingdienst de financial lease ziet als een zakelijke investering, is de rente volledig aftrekbaar van jouw winst. Hierdoor krijg je dus meer terug dan wanneer je de auto uit eigen middelen betaalt.
  1. Investeringsaftrek. Investeringsaftrek is een interessante aftrekpost wanneer je een elektrische bedrijfsauto rijdt (SEBA) of een andere milieuvriendelijke auto aanschaft (MIA). Deze aftrekpost geldt meestal niet voor full-operational lease en shortlease. Bij private lease gaat dit ook niet op, omdat deze leasevorm niet voor ondernemers geschikt is.
  1. Afschrijving. Fiscale afschrijving houdt in dat het gebruiksvoorwerp, de auto in dit geval, per jaar in waarde vermindert. Je kan belastingteruggave krijgen over de afschrijving van het voertuig. Ook is het mogelijk om de afschrijving over bijvoorbeeld 5 jaar te verdelen zodat de teruggaaf zo hoog mogelijk is. Dit is alleen mogelijk voor bedrijfsmiddelen die op de balans staan, bij andere leasevormen gebeurt dit niet.

Vrijheden en voordelen van financial lease

Naast de zeer interessante belastingvoordelen, geniet je ook van veel ondernemers-vrijheden en overige voordelen van financial lease. Je bent niet gebonden aan een kilometrage (zoals bij andere leasevormen wel het geval is) en je mag zelf bepalen waar je met de auto gaat en staat.

  1. Onbeperkte kilometers. Geen kleine lettertjes: er zit geen kilometerlimiet aan de ritten die jij met jouw financial leaseauto wil rijden. Je hoeft géén extra kosten te betalen voor meer gereden kilometers omdat er géén kilometrage is. Je bepaalt het helemaal zelf.
  1. Keuze in verzekeraar. Ondernemers weten vaak zelf heel goed wat ze willen en waar ze de beste service en beste prijs kunnen krijgen voor hun zaken. Bij financial lease bepaal je ook zelf waar je de auto verzekert. Weet je niet welke verzekering het beste past? De financial leaseaanbieder kan je hier vaak in adviseren.
  1. Bestickeren. Dit is een voordeel wat bij andere leasevormen nooit is toegestaan. Bij financial lease ben je als ondernemer vrij om de auto te bestickeren met jou logo of te wrappen in jouw huisstijl.

Nadelen van financial lease

Natuurlijk zijn er ook nadelen van deze leasevorm. Omdat je een financiering aangaat, betaal je een percentage rente. Dit stelt je wel in staat om de auto aan te schaffen, maar aan het einde van de rit betaal je wel wat meer dan wanneer je in één keer het aanschafbedrag neertelt. Daarnaast moet je zelf het onderhoud regelen, de wegenbelasting betalen en de verzekeraar uitzoeken. Dat zijn zaken die bij andere leasevormen vaak zijn inbegrepen. Deze nadelen stellen je echter wel weer in de gelegenheid om zelf de kosten in de hand te houden.

Soorten financial lease auto’s

Financial lease auto’s komen in alle vormen en maten. Ben je op zoek naar een Peugeot lease of een Volvo? Die vind je in het ruime aanbod van FinancialLease.nl. Ook voor bedrijfswagen Opel lease of luxe Mercedes busjes kun je bij de marktleider in financial lease terecht.