Mathmatch
Image default
Bedrijven

Een stage zoeken als student

Als student moet je op gegeven moment een stage zoeken. Op het hbo is een meewerkstage namelijk verplicht. Er wordt soms ook wel gesproken van een meeloopstage of beroepspraktijkvorming maar het is allemaal hetzelfde. Een student gaat bij deze stage ervaring opdoen in de praktijk. Ze moeten vaak een half jaar stage lopen bij een bedrijf waarbij ze ook echt volledig betrokken worden. Ze krijgen een eigen functie en verantwoordelijkheden. Wel krijgen ze nog begeleiding van hun stagebegeleider waardoor ze er niet alleen voorstaan. Deze stage is voor het hbo verplicht omdat hbo’s het belangrijk vinden dat studenten erachter komen wat ze wel en niet leuk vinden aan hun vakgebied. Daarnaast krijgen ze ook inzicht wat ze wel en niet goed kunnen in de praktijk. Maar hoe kunnen studenten deze stages eigenlijk vinden? 

Stage zoeken via vacaturesites 

Als je een leuke stage wil vinden kun je het beste op vacaturesites kijken. Hier kun je namelijk ook aangeven dat je op zoek bent naar een stage. Er zijn veel bedrijven die stagiairs aan willen nemen omdat ze veel kennis hebben op het vakgebied maar ze wel goedkoop zijn. Daarentegen zijn er wel super veel studenten die ook een stage nodig hebben. Daardoor is het wel handig om al snel te gaan kijken naar stages als je stage moet gaan lopen. Ook is het handig om een cv en portfolio mee te sturen. Zo kan het bedrijf zien wat je al hebt gemaakt en of ze denken dat je past in hun bedrijf. Niet iedereen doet dit ook, dus heb je een stapje voor op de rest.  

Bedrijven een mailtje sturen 

Er zijn ook bedrijven die niet actief zijn op vacaturesites. Daardoor is het ook niet erg om ambitieus te zijn en zelf mailtjes te sturen naar bedrijven waar je graag je stage wil lopen. Meestal kunnen bedrijven dit initiatief wel waarderen waardoor ze vaak wel een gesprek aan willen gaan. Daarnaast zullen niet veel studenten dit doen waardoor het bedrijf ook niet uit veel studenten hoeft te kiezen.  

Stage vinden via jouw opleiding 

Als je echt niks kan vinden online kun je vaak ook een stage vinden via jouw eigen school of opleiding. Veel opleidingen hebben zelf namelijk een stagebank waar er bedrijven staan die studenten van jouw opleiding aan wil nemen als stagiair. Je kan sowieso kijken of hier al wat leuks tussen staat voordat je verder gaat kijken. Daarentegen is het natuurlijk ook leuk om stage te lopen bij een bedrijf wat je echt leuk vindt. Als je echter veel te laat bent begonnen met stages zoeken is dit een handige manier om toch nog aan een stage te komen.  

 

https://www.integrand.nl/vacatures/stages