Mathmatch
Image default
Bedrijven

Hoe herken je tegenwoordig echt- en nep nieuws?

Sinds de opkomst van sociale media is de verspreiding van berichten extreem makkelijk gegaan. Iedereen met een account op een bepaald kanaal kan gewoonweg iets verzinnen en het verspreiden. Door de grote hoeveelheid aan informatie is het tegenwoordig lastig om te herkennen wat echt nieuws is en wat niet. Er zijn een aantal basisdingen waar je altijd op moet letten bij het lezen van nieuws.

Welke bron is gebruikt?

De eerste stap is om te kijken of er überhaupt een bron is vermeld. Als er geen bron is vermeld bij het nieuws dan is dit meestal een slecht teken. Toch is kijken naar bronvermelding vaak niet genoeg. Nepnieuws verspreiders maken namelijk vaak gebruik van fictieve bronnen. Check dus altijd de originele bron en check of deze schrijver de originele bron op de juiste manier heeft geïnterpreteerd. Je dient dus echt verder te kijken dan alleen een bronvermelding om het nieuws te kunnen verifiëren.

Met welke intentie is de tekst geschreven?

Echt nieuws is meestal geschreven met als doel om jou te informeren over het nieuws. Vaak is het niet de bedoeling om jou over te halen of te overtuigen van iets. Een nieuws tekst is dan ook meestal geschreven met een informatieve toon en berust op feiten. Merk je dat een bepaalde tekst jouw probeert over te halen of te overtuigen dan zou het zo maar kunnen dat het nieuws dat je leest niet echt is.

Contacteer de trouw klantenservice voor echt nieuws op je deurmat

Het medium dat gebruikt wordt is vaak ook al een goede indicator van de kwaliteit van het nieuws. Sociale media kanalen zijn vaak geen goed medium voor goed nieuws omdat iedereen iets kan plaatsen op deze kanalen. Doordat iedereen toegang heeft tot deze kanalen is het extra moeilijk om de auteur en de echtheid van het bericht te controleren. Een krant is daarentegen vaak een goede bron voor echt nieuws. De Trouw staat bijvoorbeeld bekend als een krant die objectief nieuws verspreid. Samen met de trouw klantenservice kun je overleggen welk type abonnement het beste bij je past. Door een abonnement af te sluiten weet je zeker dat je iedere dag objectief nieuws ontvangt.

https://nl-contact.nl/klantenservice-trouw/