Mathmatch
Image default
Bedrijven

Hoe worden de kosten voor spuitgieten berekend?

Het korte antwoord: de kunststof matrijzen voor spuitgieten kosten tussen gemiddeld 100 euro voor een 3D-geprinte spuitgietmatrijs voor kleine series tot meer dan 100.000 euro gemiddeld voor een complexe stalen matrijs met meerdere holtes voor hoogvolume producties. Omdat deze kosten echter over honderden tot duizenden onderdelen worden gespreid, is spuitgieten een ideaal procédé voor de massaproductie van betaalbare kunststofonderdelen.

Spuitgieten is een van de belangrijkste werkwijzen voor de vervaardiging van kunststofonderdelen. Het wordt veel gebruikt voor massaproductie van onderdelen met minimale fabricagetoleranties. Het is een kosteneffectieve en uiterst reproduceerbare technologie voor de productie van onderdelen van hoge kwaliteit in grote batches.

Snel proces

Het is een snel, intensief proces waarbij gesmolten materiaal onder hoge hitte en druk in een matrijs wordt gespoten. Het gesmolten materiaal is afhankelijk van de omvang van het fabricageproject. De meest populaire materialen zijn diverse thermoplasten zoals ABS, PS, PE, PC, PP of TPU, maar ook metalen en keramiek kunnen via spuitgieten worden geïnjecteerd. De matrijs bestaat uit een holte die geschikt is voor het ingespoten gesmolten materiaal en ontworpen is om de uiteindelijke eigenschappen van het onderdeel weer te geven.

Kostprijs van veel factoren afhankelijk

Doorgaans zijn de matrijskosten, ook bekend als gereedschapskosten, de voornaamste kostenverhogende factoren bij het spuitgieten. De kosten voor het ontwerpen en maken van een matrijs hangen af van het vereiste productievolume, de complexiteit van het ontwerp van het onderdeel, het materiaal van de matrijs en het proces dat wordt gebruikt om de matrijs te maken.

Eenvoudige, 3D-geprinte mallen voor de productie van kleine hoeveelheden kunnen al 100 euro kosten, terwijl de kosten voor het ontwerpen en vervaardigen van complexe mallen voor de productie van grote hoeveelheden kunnen oplopen tot 100 000 euro. Ondanks de aanzienlijke vaste kosten bij het begin van de productie, heeft het spuitgieten lage variabele kosten dankzij de goedkope thermoplastische materialen en de korte cycli, en de vereiste arbeidskrachten nemen gestaag af dankzij de automatisering en de economische schaalvergroting. Dit betekent dat de variabele productiekosten laag zijn en het proces efficiënter wordt. Bovendien dalen de kosten per onderdeel bij grotere volumes, aangezien de kosten worden gespreid over honderden of duizenden onderdelen.

Aankoopkosten

Bij het spuitgieten wordt gespecialiseerde apparatuur gebruikt, van kleinere desktopspuitgietmachines die bedrijven intern kunnen gebruiken tot grote, industriële spuitgietmachines die gewoonlijk worden gebruikt door dienstverleners en grote fabrikanten.

De productie van kleine aantallen spuitgietonderdelen is het meest kosteneffectief met kleinere desktopspuitgietmachines en 3D-geprinte matrijzen.

Grote industriële spuitgietmachines kunnen tussen 50 000 en meer dan 200 000 euro kosten. Deze machines hebben ook strenge uitrustingsvereisten en vereisen bekwame arbeidskrachten om ze te bedienen, te controleren en te onderhouden. Tenzij het spuitgieten een kerncompetentie is, besteden de meeste bedrijven de massaproductie dan ook uit. Wat betekent dat de initiële kosten van de apparatuur in de kosten van de diensten zijn inbegrepen.

Matrijskosten (gereedschapskosten)

De matrijskosten of de gereedschapskosten de voornaamste kostenverhogende factoren bij het spuitgieten. De ontwikkeling van meer complexe matrijzen vereist technische expertise. Daarom besteden bedrijven bepaalde aspecten van het spuitgietproces, zoals het ontwerp en de vervaardiging van de matrijs, vaak uit.

Voor bedrijven die over de nodige uitrusting en gereedschappen voor het spuitgieten beschikken, kan de beslissing om zelf matrijzen te produceren de goedkoopste optie zijn indien ook de technische deskundigheid voorhanden is. Als de voor het spuitgieten benodigde gereedschappen niet gebruiksklaar beschikbaar zijn, kunnen de kosten voor de ontwikkeling van een matrijs door outsourcing worden gedrukt.