Mathmatch
Image default
Bedrijven

Merken kopen zonder het kapitalisme te steunen

Misschien ben je de grootste fan van Apple producten en ben je er trots op om de gestroomlijnde stijl in huis te hebben. Het kan echter ook zijn dat je eigenlijk tegen kapitalisme en consumeren bent, maar nog steeds eindigt met een telefoon van een groot merk. Logisch ook. Ons hele systeem is op dit moment ingesteld op een aantal grote bedrijven die ons leven bepalen met hun producten. Ga je zonder telefoon jezelf afsnijden van moderne communicatie? Zelfs de meeste daklozen hebben als enige technologie vaak een telefoon bij zich. Hoe blijf je ondanks deze producten toch trouw aan jezelf en waar je in gelooft?

Afwegen

Je kunt onder andere afwegen hoeveel je zelf bijdraagt aan grote bedrijven, afhankelijk van waar je allemaal koopt. Je hoeft niet perse in de supermarkt te kopen, maar je kan ook veel direct bij de boer of bij een ecologische winkel krijgen. Ook kun je heel veel tweedehands kopen, daar heeft een groot bedrijf ook niets aan. In zekere zin ben je zelf de baas over de voorwaarden die het kapitalisme aan jou stelt, zowel voor de functie van de koop die je maakt als voor het uiterlijk van producten.

Hoesjes

Hoesjes hebben allereerst de functie om je product te beschermen. Dit is belangrijk omdat je anders binnen de dure reparaties van zulke bedrijven valt, waar ze ook veel op verdienen. Je kunt de bescherming echter ook gebruiken als een middel om het herkenbare uiterlijk van een groot bedrijf te bedekken. Zo heb je hoesjes die vooraf geprint zijn, maar ook hoesjes die je helemaal zelf kunt ontwerpen. Vooral in dat laatste geval kun je iets natuurlijk veel persoonlijker maken en zelfs een ironische anti-boodschap meegeven door het logo van Apple door een peer te vervangen.

Vervanging

Het liefste zou jij als nieuwe generatie waarschijnlijk zien dat kapitalisme vervangen wordt door een ander systeem. Dit kan echter alleen als mensen massaal stoppen met het kopen van nieuwe dingen, dus in zekere zin begint die verandering wel degelijk bij jezelf. Daarnaast kun jij je sterk maken voor de verandering door andere mensen ook met die idealen te besmetten. Meer dan dat kun je niet echt doen, daarvoor is het huidige systeem veel te diep geïntegreerd in onze maatschappij. Dit is een verandering die veel tijd gaat kosten.