Mathmatch
Image default
Bedrijven

Oorzaken en oplossingen voor zaagproblemen

Heb je regelmatig problemen tijdens het gebruik van mechanische bandzagen? Je bent niet alleen. Verschillende metaalbewerkers ondervinden problemen gedurende hun zaagbewerking. Hier vind je de meest voorkomende oorzaken en hun oplossingen.

Afgebroken tanden

Tanden van de zaaglint die afbreken kan op verschillende oorzaken wijzen. Vaak gaat het om een foutieve inloopprocedure of wordt er gebruik gemaakt van een verkeerd type lintzaag. Het zou ook kunnen dat het materiaal niet goed is vastgeklemt. Controleer deze factoren om het probleem op te lossen?

Zware slijtage op de tandpunten

Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door een te hoge snelheid. Hierdoor ontstaat er veel hitte, waardoor de tandpunten sneller slijten. Je kan niet alleen de snelheid aanpassen, maar ook snijvloeistof toevoeren om de snede te koelen.

Slijtage aan beide zijkanten

Wanneer de zijkanten van de lintzaag snel slijten, heb je waarschijnlijk last van versleten rollagers en/of geleidingsblokken. Hierdoor komen de tanden in contact met de zijgeleiders en ontstaat er schade.

Slijtage aan één zijkant

Heb je slechts één zijkant die zware slijtage vertoond? Dan is de zaag niet haaks gemonteerd. Een andere mogelijke oorzaak is een versleten wielflens of onjuist geplaatste zijgeleiders. 

Vastzittende spanen

Bij bandzagen is het belangrijk dat de spanen zo snel mogelijk worden afgevoerd. In sommige gevallen blijven ze aan het zaaglint plakken. Dat komt door de hoge temperaturen die gegenereerd worden door wrijving. Los dit op door extra koeling te voorzien en de juiste bandsnelheid te selecteren.

Bandbreuk

Is het zaagblad gebroken? Dat kan door een overmatige spanning. Zorg ervoor dat het zaaglint correct is bevestigd. Controleer ook of de voedingssnelheid niet te hoog ligt en het zaaglint niet ergens tegenaan sleept. 

Tip: vraag advies

Heb je problemen met je bandzaag waarvoor je niet meteen een oplossing vindt? Dan neem je best contact op met de leverancier. Hij kan advies geven op maat van jouw situatie en de juiste oplossing(en) voorstellen.