Mathmatch
Image default
Bedrijven

Toepassingen van druktechnieken

Druktechnieken zijn in veel verschillende manieren toe te passen. Doordat verschillende materialen zoals papier, textiel, hout en andere materialen bedrukt kunnen worden zijn deze verschillende manieren nodig elk materiaal heeft een andere methode nodig om bedrukt te kunnen worden.

Hier zijn verschillende machines voor ontwikkeld met tevens verschillende technieken. Soms is een nuance in het bedrukken nodig voor een goed resultaat. Grofweg zijn vijf verschillende manieren van drukken te onderscheiden. 

 

Bedrukken van papier

De vijf typen drukwerk zijn onder te verdelen in verschillende technieken van bedrukken. De meest oudste drukwerk is hoogdruk. Deze manier van drukken neemt veel tijd in beslag. Daarom is een snellere methode, de boekdrukpers en varianten hierop ontworpen. Vlakdruk is een andere vorm van drukwerk. De oudste vorm hiervan is lithografie. Dit is ook een tijdrovende manieren van bedrukken.

Voor elke kleur wordt namelijk een andere drukplaat gebruikt. Als je dus meerdere kleuren in je ontwerp hebt dan zal het drukken langer duren, daarom is een nieuwere vorm van bedrukken ontstaan. Namelijk offsetdruk, dit gaat sneller en is dan ook een populaire manier van drukwerk. Digitale druk is een nieuwe en hele voordelige manier van drukken. Het is tegenwoordig dan ook een bekende een veelgebruikte manier om kleine oplagen te drukken.  

Bedrukken van andere materialen

Een hele andere manier van bedrukken is diepdruk. Dit is het graveren van materiaal waar de naam diepe druk ook vandaan komt Doordat je niet op iets bedrukt maar in het materiaal de tekening maakt.

Graveren kan zowel manueel gedaan worden als door een machine. Dit kan in veel materialen zoals steen, hout en glas. Doordruk is weer een hele andere manier van bedrukken. Doordruk wordt gebruikt om textiel te bedrukken. De techniek die hier het meeste voor gebruikt wordt is zeefdruk.

Een zeefraam heeft de vorm van de beelddrager of is gemaakt van zijde of polyester. Verschillende soorten kleding, handdoeken en linnen kun je met deze techniek bedrukken.

 

https://www.optimumgroup.nl/technieken