Mathmatch
Image default
Bedrijven

Wat zijn de meest voorkomende magazijn stellingen?

Tijd voor uitbreiding of vernieuwing van uw magazijn? Of begint u net een nieuw bedrijf en bent op zoek naar magazijnstellingen? Dan is dit wellicht interessant voor u. Want waar begin je met herindelen of opzetten van een magazijn? Dat is van een aantal factoren afhankelijk, wat voor ruimte is er beschikbaar en wat moet er opgeslagen worden bijvoorbeeld. Laten we de mogelijkheden even op een rijtje zetten.

De meeste magazijnen hebben stellingen, dat klinkt simpel maar ook in stellingen is nogal wat keuzen. We zetten de meest gebruikte stellingen voor u uit. Laten we beginnen met de draagarmstelling. Die worden veel gebruikt bij opslag van lange goederen of grote pallets. Lange goederen passen hier goed in omdat de stelling niet wordt onderbroken. Draagarmstellingen worden nog weer onderverdeeld in een aantal soorten, zo zijn er stellingen speciaal voor haspels en wordt de rest onderverdeeld in gewicht. Van licht tot zwaar. Het meest gebruikt en wellicht ook het meest bekend zijn de palletstellingen. Deze stellingen maakt het eenvoudig om met het first in first out systeem te werken want iedere pallet is direct bereikbaar.

Iets minder bekend zijn de inrijstellingen, deze worden veel toegepast in koel- en vrieshuizen omdat u er een hoge bezettingsgraad mee kan halen in het magazijn. De heftruck rijdt in een stelling en kan op verschillende hoogtes pallets bereiken. Wel is hier alleen maar de voorste pallet in één keer te bereiken. De stelling kan éénzijdig of tweezijdig inrijdbaar worden gemaakt. Tevens is er nog een doorrijvariant die altijd het first in, first out systeem hanteren. Eén van de meest gangbare opslagmethodes zijn de legbordstellingen. Deze kunnen we herkennen van bijvoorbeeld de bouwmarkt, het schroeven gedeelte of de messingkoppelingen. Die liggen allemaal in legbordstellingen. Ideaal voor kleinere artikelgroepen, maar ook op maat te maken voor grotere artikelen.

Ook bekend van de bouwmarkt is de grootvakstelling. Die stellingen zijn gemaakt voor grotere goederen die niet op een pallet zitten. Denk aan de cementzakken en potgrond, die liggen vaak onderop een grootvakstelling. In een magazijn is dit een goede opslagmethode voor grotere artikelen zoals elektrisch gereedschap, tuinartikelen. De meest gangbare stellingen zijn nu wel besproken. Het is goed om na te denken over hoe uw magazijn eruit moet zijn, wat voor producten moeten er opgeslagen worden en is het bijvoorbeeld nog nodig om producten of productgroepen van elkaar te scheiden? Daar zijn bijvoorbeeld hele praktische scheidingswanden voor.

Verticale opslag voor bijvoorbeeld meubelplaten, multiplex, deuren, rioolbuizen of marmer/ graniet behoort ook tot de mogelijkheden. Deze opslag is ruimtebesparend en wordt veel gebruikt in winkels. Alle stellingtypes zin veelal uit te breiden. Dus blijkt op termijn dat er toch meer opslag nodig is dan kan dat ook door stellingen aan te passen of uit te breiden. Op die manier wordt er zo efficiënt mogelijk omgegaan met de beschikbare ruimte.