Mathmatch
Image default
Dienstverlening

Een kortsluiting voorkomen door deze tips

Wat is kortsluiting en hoe voorkom je dit? Het zijn vaak veel gestelde vragen waar nooit echt heel makkelijk een antwoord op te vinden is. Wat kortsluiting inhoudt en hoe dit ontstaat maar ook hoe je dit kan voorkomen wordt hieronder uitgelegd.

Wat is kortsluiting?

Kortsluiting is als er een te hoge voltage door een kabel loopt, de groepenkast merkt dit op en ziet dit en kan dit eigenlijk niet aan, daarom schakelt de stroom heel snel uit. Dat is kortsluiting simpel uitgelegd.

Hoe ontstaat kortsluiting dan?

Kortsluiting ontstaat vaak bij elektrische apparaten. Om een elektrisch apparaat te laten werken gebruik je een stroomkabel, in deze stroomkabel heb je een draad die de stroom levert maar ook een kabel die als het ware de lege stroom weer weggevoerd. Alle twee de kabels beschikken over een isolatielaag zodat ze niet met elkaar in contact zullen komen want als dat wel gebeurd ontstaat er kortsluiting. Als de isolatie kapot gaat dan kan de stroom in contact komen met de andere kabel, de stroom gaat dan niet alleen naar het apparaat maar ook naar de andere kabel, een soort korte omweg, kortsluiting dus. Het apparaat krijgt nu van twee kanten stroom en dat wordt teveel, ook de lege stroom die wordt weggevoerd is teveel en dan merkt de groepenkast dat er iets niet klopt, hij schakelt dus uit.

Kan je kortsluiting voorkomen en welke tips zijn er voor nodig?

Kortsluiting is helaas nooit te voorkomen, er is altijd wel iets aan de hand waardoor er kortsluiting ontstaat. Vaak is dit een knik in een kabel maar ook erg vaak komt dit door ouderdom, schade of doordat er iets versleten is. Kortsluiting kan wel lang buiten de deur gehouden worden door goed en regelmatig onderhoud en door je elektra netwerk niet al te moeilijk te maken.