Mathmatch
Image default
Electronica en Computers

Wat is een OLED-TV?

Hoe hebben we onze keuze gemaakt?

De TV-wereld is de laatste jaren op zijn kop gezet en het is gemakkelijk om te verdwalen tussen de veelheid aan beschikbare modellen, zelfs als u alleen geïnteresseerd bent in 4K TV’s.

De grootste uitdaging is zeker het ontcijferen van de technische fiches. Het eerste wat je moet weten is dat er 3 soorten schermen zijn die momenteel in het 4K-veld concurreren:

Het LCD-scherm: LED’s die over de gehele lengte van het scherm worden geplaatst, verlichten het scherm om optimale schaduw- en lichtgebieden te creëren. Het is belangrijk om te controleren of het niet te gevoelig is voor vertroebeling (of “wolkeneffect”: het is een defect als gevolg van een te klein aantal LED-balken, in combinatie met een lichtverspreidingspaneel dat niet efficiënt genoeg is en meestal donkergrijze wolken op een zwarte achtergrond produceert).

Het QLED-display: het is een technologie waarbij een LCD-scherm van het VA-type wordt gecombineerd met een volledig LED-achtergrondverlichtingssysteem, dat zorgt voor een nauwkeurigere verlichting van het display en minder lichtlekkage.

Het OLED-scherm: het is een technologie waarbij elke pixel afzonderlijk zijn eigen licht produceert. Verschillende voordelen: oneindige contrasten (omdat de pixel is uitgeschakeld wanneer deze niet in gebruik is), verlies van helderheid volgens de minimale kijkhoek, bijna geen afstandtijd (bewegingen opgenomen door een OLED TV zijn veel duidelijker). Als u geïnteresseerd bent in deze televisies, hebben we een vergelijking die speciaal aan deze televisies is gewijd.

Daarnaast zijn er, met uitzondering van OLED-tv’s kopen, die gebruik maken van een bepaalde technologie, drie soorten platen:

TN platen: ze hebben een lage latency (goede keuze voor gaming). Hun helderheid is hoger en minder energieverslindend. Deze schermen zijn ook de goedkoopste. Aan de andere kant is de gezichtshoek sterk beïnvloed. Colorimetrie, contrast en helderheid zijn alleen gegarandeerd als de kijker zich precies voor het scherm bevindt.

IPS-tegels: deze schermen hebben vaak een nauwkeurigere colorimetrie en een bredere kijkhoek. Maar hun zwarten zijn minder intens en hun contrast is minder gunstig. De nieuwe IPS-tegels bieden echter een goede reactiviteit.

VA-platen: ze combineren de voordelen van IPS en TN, maar hun latentietijd is iets langer, terwijl hun gezichtspunt van twijfelachtige kwaliteit is. Het ghosting-probleem (een hardnekkig beeld op het scherm wanneer het te veel remanentie toont) houdt VA-tegels vaak uit de buurt van de gamewereld, maar bemoeit zich niet (te) met het eenvoudig bekijken van films.

Met dit in het achterhoofd hebben we iets meer dan dertig 4K-tv’s onderzocht die momenteel op de markt zijn, waarbij we ons om praktische redenen en een betere prijsvergelijking beperken tot 55 inch-modellen (maar de meeste zijn ook verkrijgbaar in andere maten), en ons richten op de volgende criteria:

Beeldkwaliteit: het kan worden beoordeeld op vele criteria, zoals kleurconformiteit (gemeten door de Delta E, een maat voor het verschil tussen twee kleuren; hoe lager het is, hoe minder zichtbaar het verschil is, hoe minder zichtbaar het verschil is, en hoe minder zichtbaar het wordt, en hoe minder zichtbaar het is, hoe minder zichtbaar het wordt onder de drempel van 3), kleurtemperatuur (die idealiter rond de 6.500 K zou moeten liggen), contrastratio en kijkhoek (die op OLED-displays geen problemen opleveren, maar wel gecontroleerd moeten worden op andere).

Remanentietijd: gemeten in milliseconden, is dit de tijd waarin een beeld dat verondersteld wordt te zijn verdwenen op het scherm blijft staan. Deze remanentie moet daarom minimaal zijn om te voorkomen dat er spoken in uw TV (een hardnekkig spookbeeld) ontstaan.

HDR: HDR (High Dynamic Range), dat samen met 4K content in de TV-wereld is verschenen, is een activeerbare optie om de helderheid en detailzichtbaarheid te verhogen voor een realistischer resultaat. Het bestaat in verschillende concurrerende formaten (Dolby Vision, HDR 10,….). Het is belangrijk om te controleren hoe de TV zich in deze modus gedraagt.

Audiokwaliteit: het is meestal het grootste defect van televisies, waarbij fabrikanten concessies doen, zolang de stemweergave maar correct is. Toch lukt het sommige televisies om uit het spel te komen en, ook al zullen puristen waarschijnlijk de voorkeur geven aan een geluidsbar of Home Cinema die de naam waardig is, de gemiddelde kijker is er zeer comfortabel mee.

Connectiviteit: het is noodzakelijk om na te gaan of de connectiviteit voldoende is om alleen aan uw persoonlijke behoeften te voldoen, vooral als u oudere apparaten op uw TV moet aansluiten (met de komst van HDMI wordt dit vaak vereenvoudigd).

Ergonomie: aangezien moderne televisies “slim” zijn, is het aan te raden om te controleren of het door de TV voorgestelde besturingssysteem compleet en intuïtief is en wat zijn de middelen om het te bedienen (afstandsbediening, spraakbesturing)?

Voor meer info : klikt u hier