Mathmatch
Image default
Energie

Natuurlijk licht versus de grote kleurechtheid van kunstlicht

Een van de vereisten op het werk is actief en efficiënt te zijn, ook wanneer daglicht alleen niet meer voldoende is, grote kleurechtheid van het licht kan dan heel belangrijk zijn. Vooral in de donkere wintermaanden is er veel goed licht nodig. Kunstlicht draagt ertoe bij dat tijdens de werkuren adequate lichtomstandigheden heersen. Maar wat zijn nu precies de verschillen? Welke verlichtingsopties zijn er?

Een must: grote kleurechtheid van kunstlicht

Licht beïnvloedt het dag-nachtritme van de mens, een grote kleurechtheid van kunstlicht is dan zeker een voordeel. Ook al kan kunstlicht het natuurlijk licht niet voor 100 % vervangen, het kan echter doeltreffend worden gebruikt om een goed evenwicht te creëren. Kunstlicht moet regelbaar zijn in kleurtemperatuur en intensiteit.

Natuurlijk licht

Natuurlijk licht heeft een volledig kleurenspectrum en is dynamisch. Volledig spectrum betekent dat het licht alle kleuren van de regenboog bevat. Dynamisch betekent dat de intensiteit en kleurtemperatuur worden aangepast aan het tijdstip van de dag. Een groot deel van de ultraviolette (UV) en infrarode (IR) straling die door de zon wordt uitgezonden, wordt tegengehouden door de atmosfeer van de aarde en bereikt het aardoppervlak niet.

Licht beïnvloedt niet alleen het menselijke dag-nachtritme, maar ook onze vitamine D-balans. Het helpt bij de absorptie en verwerking van calcium uit voedsel. Calcium dient uiteindelijk de botvorming en de stabiliteit.

Bovendien remt daglicht de productie van melatonine, het “slaaphormoon”. Dit zorgt ervoor dat we moe worden als het donker wordt. Cortisol daarentegen heeft het tegenovergestelde effect en verhoogt de alertheid en concentratie. Bij mensen die tijdens het werk niet genoeg daglicht krijgen, zijn beide stoffen op het verkeerde moment in het lichaam aanwezig. Hoofdpijn, slaapstoornissen en depressie zijn mogelijke gevolgen.

Kunstmatig licht

Kunstmatig licht is zichtbaar licht dat door kunstmatige bronnen wordt geproduceerd en gewoonlijk IR- en UV-stralen omvat. In de handel verkrijgbare LED-lampen bevatten geen IR- of UV-straling. Ook andere lichtbronnen kunnen dergelijke straling uitzenden, maar ook dat blijkt meestal geen probleem te zijn: zichtbare en IR-stralen van kunstverlichting hebben geen gevolgen voor de gezondheid als ze niet te intens zijn en in de nabijheid worden gebruikt. Kortstondige blootstelling aan UV-stralen door verlichting wordt bij gezonde mensen als onproblematisch beschouwd.

Bovendien is er geen bewijs dat verlichting die normaal in kantoren of woningen wordt gebruikt, schadelijk is voor het oog. De blauwe component van zichtbaar licht kan inderdaad het netvlies beschadigen, maar alleen door sterk zonlicht of kunstlicht van zeer hoge intensiteit, bijvoorbeeld.

De volgende LED lampen zijn volledig veilig voor de gezondheid en worden gekenmerkt door een hoge efficiëntie.

 

 

 

Kan LED verlichting natuurlijk licht vervangen?

 Helaas kan geen enkel synthetisch licht het daglicht voor 100 % vervangen. Veel LED-lampen komen echter heel dicht in de buurt (90-99 Ra) en hun kleurtemperaturen kunnen een emotioneel effect hebben. Eenvoudige plafondlampen of staande lampen met conventionele gloeilampen kunnen geen recht doen aan het effect van de zon. Er zijn echter bepaalde soorten LED-armaturen waarvan is aangetoond dat ze een positieve invloed hebben op de stemming en de gezondheid van een persoon.

Omdat koel wit (> 4.000 K) bijvoorbeeld een hoog blauwgehalte heeft, ondersteunt deze tint actief werken, wat de reden is waarom hij speciaal voor kantoorverlichting wordt gebruikt. Een temperatuur van > 6.500 K is geschikt voor industriële verlichting of voor werkzaamheden in de gezondheidszorg: daglichtwit. Warm wit (3.000 K) en extra warm wit (< 2.700 K) hebben daarentegen een hoge roodcomponent. Dit maakt het menselijk organisme ontspannen, en daarom wordt deze lichte kleur vaak gebruikt in hotels, restaurants of in de eigen vier muren.

Wat is de meest natuurlijke LED-verlichting?

Er is echter nog iets anders van cruciaal belang voor ons organisme, namelijk de speciale spectrale samenstelling van het daglicht. Zoals gezegd, bevatten de meeste LED-lampen geen IR- en UV-straling. Een volspectrumlamp daarentegen bootst het natuurlijke daglicht bijna volledig na. Toch zijn volspectrumlichtbronnen niet noodzakelijkerwijs beter voor de gezondheid dan de meeste andere lichtbronnen. De reden hiervoor is dat licht uit de natuur een dynamisch lichtspectrum heeft en dat de dagelijkse activiteiten van de mens sterk worden beïnvloed door de nacht-dagcyclus.