Schakelaars voor in je huis

Wat is een schakelaar

Een schakelaar is een doorgang in een stroomkring, waarmee je de elektrische stroom kunt doorlaten of onderbreken. Met de schakelaar kan je een machine of led verlichting aan of uitdoen. In huis hebben we veelal vele schemerschakelaars om de lichten aan te doen. Er bestaan vele soorten schakelaars die allen hun eigen kenmerken beschikken. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende schakelaars in huis.

Enkelpolige schemerschakelaar

De enkelpolige schemerschakelaar heeft één ingang en één uitgang en wordt gebruikt om één lichtpunt te bedienen. Deze schakelaar sluit één stroomdraad uit om de voeding te onderbreken.

Dubbelpolige schakelaar

De dubbelpolige schemerschakelaar, ook wel tweepolige schemerschakelaar, heeft twee ingangen en uitgangen, die gelijktijdig onderbroken kunnen worden. De tweepolige schemerschakelaar bedient beide stroomdraden, wat de veiligheid vergroot. Deze schemerschakelaar wordt dan ook gebruikt in badkamers en voor buiten.

De wisselschakelaar

De wisselschakelaar maakt het mogelijk om één lichtpunt vanaf twee plekken aan of uit te doen. Deze schakelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt bij een gloeilamp boven een trap. De led spot is van onder en van boven aan of uit te doen.

De kruisschakelaar

De kruisschakelaar maakt het mogelijk om een lichtpunt vanuit drie of meer schakelaars te bedienen. Een voorbeeld is een slaapkamerlamp die bij de deur kan worden aangedaan en kan worden uitgedaan aan beiden de kanten van het bed (of andersom: aan bij het bed en uit bij de deur).

De trappenhuisautomaat

Deze schakelaar schakelt het licht in zodra er op de knop gedrukt wordt en schakelt het automatisch uit na een bepaalde periode. Deze schemerschakelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt in trappenhuizen, kelders en gangen. Hij zorgt ervoor dat het licht niet onnodig blijft branden. Je kunt zelf inregelen hoe lang de schakeltijd is.

De telerupter of inpulsrelais

Met deze schakelaar kun je een licht fel inschakelen of juist dimmen. Door de schemerschakelaar verscheiden keren aan te raken kun je de hoeveelheid elektriciteit en dus de hoeveelheid licht afstellen.

Nog veel meer soorten schakelaars

Er zijn nog veel meer soorten schakelaars en elke schemerschakelaars heeft zijn eigen symbool in de installatietekening. Bedenk goed wat de schemerschakelaars moet kunnen doen en overleg met een vakman als je nog meer kennisgeving nodig hebt.

https://www.installatievakwinkel.nl/schakelmateriaal/schemerschakelaar

Voor meer info : klikt u hier