Belangrijke uitvinden die invloed hebben op ons dagelijkse leven

Mathmatch

Alles is tegenwoordig heel normaal geworden. We kijken naar dingen en we gebruiken dingen zonder er bij stil te staan hoe bijzonder het eigenlijk allemaal is. Alles is ooit bedacht door iemand die verder dacht, iemand die keek en dacht: dit kan anders! Denk bijvoorbeeld aan de televisie. Jij hebt de afstandsbediening in je hand en door op knopjes te drukken veranderen allemaal kleine lichtjes in je tv dus danig dat jij een film krijgt te zien die aan de andere kant van de wereld is opgenomen. Het is een bijzonder fenomeen en je staat er waarschijnlijk nooit meer bij stil. De ene innovatie kan ook niet plaats vinden zonder de ander. Zonder internet hadden we nooit Netflix gehad en internet hadden we dan niet gehad zonder de uitvinding van de satelliet.

 

Hoewel het voor ons allemaal heel normaal is zijn er mensen opgegroeid zonder deze faciliteiten en misschien nog bijzonderder: er zijn mensen die deze dingen hebben bedacht from scratch. Neem nou bijvoorbeeld de schroef. Ooit keek iemand naar de spijker en dacht hij/zij: ‘dit kan beter’ en heeft diegene de schroef uitgevonden. Het is een verbeterde versie van de schroef en het bestaat al enkele honderden jaren. Hiernaast is de schroef de afgelopen jaren alweer veel beter geworden en zijn er al een heleboel soort gelijke, maar net andere producten naar voren gekomen. Een goed voorbeeld hiervan is de splitpen en lasmoeren, maar ook slotbouten zijn langer en hier hoort een moer bij. De splitpen daarin tegen is heeft geen schroefdraad. Het is een pen en je moet het ergens insteken en niet indraaien.

 

Nu laat ik net het woord schroefdraad vallen, maar wat is schroefdraad precies? Het is dat waar je een moer in kan draaien. Het is een gat met daarin een neerwaartse spiraal. Denk bijvoorbeeld aan de pootjes die je onder een bank moet draaien. Het is meestal dusdanig simpel door de uitvinding van het schroefdraad.

Voor meer info : klikt u hier