Mathmatch
Image default
Eten en drinken

5 wetenswaardigheden over catering door een cateraar

De officiële definitie van een cateraar en catering luidt: de dienst van het professioneel verstrekken van eten en drinken op eender welke plaats. Catering wordt steeds populairder. Veel mensen weten echter niet eens wat catering betekent en wanneer en waarvoor het voor hen geschikt zou kunnen zijn. Daarom in dit blog vijf van de meest relevante stukjes informatie over catering voor jou op een rijtje.

1. Vormen van catering door een cateraar

De woorden cateraar en catering zijn afgeleid van het Engelse werkwoord “to cater”. Dit kan in het Nederlands worden vertaald naar: het leveren van voedsel, maaltijden en dranken, onder andere. Er zijn verschillende soorten catering. De bekendste zijn:

  • Zorgcatering Catering voor patiënten, bv. in ziekenhuizen of bejaardentehuizen.
  • Bedrijfscatering Catering voor bedrijven en hun werknemers
  • Catering voor onderwijs Catering voor kinderen en leerlingen in kleuterscholen of scholen
  • Catering Catering in vliegtuigen of treinen (lange afstand)
  • Catering voor evenementen Catering voor zakelijke en privé-evenementen
  • Partyservice catering voor privé-evenementen

Er zijn natuurlijk nog andere differentiaties. Bijvoorbeeld catering voor beurzen en stadions. Een ander speciaal soort catering is non-food catering. Non-food catering wordt gekenmerkt door het feit dat alleen materiaal (stoelen, serviesgoed, enz.) wordt gehuurd voor het cateringevenement.

2. Niet alleen onderscheid in doelgroep maar ook in frequentie

De vormen van catering onderscheiden zich niet alleen van elkaar door de doelgroep, maar ook door de frequentie waarmee van deze dienst gebruik wordt gemaakt. De eerste vier genoemde vormen zijn gewoonlijk gebaseerd op langlopende contracten en worden dagelijks of op elke werkdag uitgevoerd. Daarom gaan ze onder de groepsnaam “contract catering”. De laatste twee vormen zijn gewoonlijk eenmalige diensten voor een specifieke prestatiedag.

3. Wat is het verschil tussen een partyservice en een catering?

Het verschil tussen partyservice en de algemene term catering is vrij moeilijk te bepalen. Over het algemeen worden deze verschillende termen gebruikt om de reikwijdte van de dienst te benadrukken. Voorbeeld: Een partyservice zal eerder worden ingehuurd voor een ongedwongen verjaardagsfeestje met partysoep en broodjes. Een dienst (personeel) wordt (meestal) niet geboekt. Voor een bruiloft wordt de term (evenementen)catering gebruikt, omdat daar meer weelderige gerechten en diensten worden gereserveerd.

4. Voor welke gelegenheden kun je een cateraar inhuren?

In principe kun je catering boeken voor elke gelegenheid. Hier zijn een paar voorbeelden.

  • Privé gelegenheden Zakelijke gelegenheden
  • Verjaardagsfeest
  • Bruiloft / huwelijksverjaardag
  • Familiefeest
  • Doop
  • Communie
  • Personeelsfeest
  • Verjaardagsfeest
  • Begrafenis/crematie
  • Kerstfeest

Er zijn ook nauwelijks beperkingen wat de locatie betreft. Er zijn cateraars die gespecialiseerd zijn in kleine cateringen bij hun klanten thuis (bijvoorbeeld in de vorm van een ingehuurde kok). De catering kan ook plaatsvinden in je eigen tuin, op een kasteel, in een evenementenhal of op een bedrijfsterrein. Sommige locaties werken uitsluitend met een cateraar, dus het is belangrijk om de verhuurder te vragen of er zo’n beperking is.

Op verzoek kan een cateraar de benodigde apparatuur ook naar de cateringlocatie brengen.

5. Welke apparatuur kun je huren bij een cateraar?

Sommige evenementenruimtes zijn als een leeg canvas. Daarom moet alles geleverd worden voor de catering. Sommige cateringbedrijven hebben allerlei apparatuur in grote hoeveelheden op voorraad. Alles wat zij niet op voorraad hebben, kopen zij voor onze klanten in via een externe leverancier, zodat de klanten slechts één centraal aanspreekpunt hebben. Mogelijke spullen die kunnen worden gehuurd voor een cateringevenement zijn:

  • Zitmeubilair en (hoge) tafels;
  • Tafellinnen (dekens, dekens, servetten);
  • Glazen, serviesgoed en bestek;
  • Verwarmingsapparaten en serveerschalen;
  • Versieringsartikelen (kaarsen, bloemen);
  • Mobiele technologie (koelkasten, keukenapparatuur, biertaps, kabels en versterkers);
  • Tenten.