Mathmatch
Image default
Eten en drinken

Een simpel brooddeeg recept van bakker Rob Thielen

 

Een perfect brood bakken kan lastig zijn. Gelukkig heeft meneer Rob Thielen een makkelijk broodrecept met ons gedeeld. Met Thielen zijn basisrecept kunt u heel eenvoudig een wit brood bakken.

Ingrediënten:
• 675 g witte bloem
• 1 tl zout 
• 7 gram instant gist
• 450 ml lauw water 

HET DEEG MAKEN

Zeef de bloem samen met het zout boven een grote kom. Roer er vervolgens de instant gist door. Maak met uw vinger een kuiltje in het midden, daar giet u het lauwe water in. Meng met uw handen de bloem langzaam door het water tot er een deeg ontstaat. Rol het deeg op tot een bal die stevig aanvoelt en zorg ervoor dat er niets meer aan de kom blijft hangen. Voeg indien nodig iets meer water toe. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed nogmaals gedurende circa 10 minuten tot het smeuïg en elastisch is.

DEEG LATEN RIJZEN

Doe het deeg dan in een grote, ingevette kom en dek deze af met plastic folie. Laat dit nu afgedekt ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek tot het deeg ongeveer 2 maal zoveel volume heeft. Leg het gerezen deeg weer op een met bloem bestoven werkblad en druk met uw vuisten alle lucht eruit. Kneed het deeg voorzichtig tot een mooie bal en leg het dan op een stuk bakpapier op een bakplaat of vet deze goed in. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het opnieuw 45-65 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Het deeg is genoeg gerezen als het deeg langzaam terug veert als u er met de vinger op drukt.

Tip: Verwarm de oven gedurende het rijzen van het deeg alvast voor op 220 °C.

HET BAKKEN IN DE OVEN

Verwijder de theedoek en bestrooi het deeg met een beetje bloem. Maak met een gekarteld mes vier schuine inkepingen in het brooddeeg en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak het brood gedurende 35 minuten. Laat het brood minstens een halfuur afkoelen op een rooster.

Voor meer info : klikt u hier