Mathmatch
Image default
Groothandel

De werking van onthardingszout uitgelicht

Een waterontharder zorgt ervoor dat hard water zacht gemaakt wordt, doordat harstbolletjes harde ionen zoals calcium en magnesium uit het water halen. Deze harstbolletjes raken op een gegeven moment verzadigd, waardoor deze schoongespoeld moeten worden met pekelwater. Veel mensen weten dat onthardingszout nodig is voor de aanmaak van dit pekelwater. Maar hoe gaat het regeneratieproces van uw waterontharder nu precies in zijn werk?

Wat is regeneratiezout?

Onthardingszout wordt gebruikt om de harscilinders in uw waterontharder te ontdoen van de opgenomen calcium en magnesiumionen. Dit noemt men het regeneratieproces. Dit proces bestaat uit een viertal stappen:

  • De backwash: voorspoeling in omgekeerde richting van de harstkorrels met water.
  • De brine rinse: de spoeling van de harscilinder van pekelwater bestaande uit water en onthardingszout.
  • De rapid rinse: de snelle reiniging van de harscilinder.
  • De brine fill: het vullen van het zoutreservoir met water.

De werking van onthardingszout

De eerste stap is het vullen van het zoutreservoir met water, zodat pekelwater ontstaat. Tijdens de regeneratie spoelt deze zoutoplossing door de harscilinders heen en neemt de daar opgeslagen calcium en magnesiumionen van de harstkorrels over en voert deze via het riool af. Hierna wordt de harscilinder een tweede keer schoon gespoeld, waardoor overtollig regeneratiezout eveneens uit uw waterontharder verwijderd wordt. Zo voorkomt u namelijk dat zout in uw drinkwater komt.

Geen zacht water

Wanneer uw waterontharder bezig is met zijn regeneratieproces, dan heeft u tijdelijk geen zacht water. Dit duurt ongeveer elf tot zestig minuten. Daarom is het raadzaam om het regenereren van de harstkorrels ’s nachts te laten plaatsvinden. Wilt u te allen tijde zacht water hebben? Dan kunt u er ook voor kiezen om een duplex waterontharder aan te schaffen. Deze waterontharders hebben twee harstcilinders, die om de beurt gereinigd worden. Door de dubbele harstcilinders spoelen deze waterontharders zichzelf ook met zacht water. Hierdoor wordt de betrouwbaarheid van het apparaat nog eens verhoogd. Voor het kopen van regeneratiezout wendt u zich tot H. van Namen B.V. voor het beste zout tegen de laagste prijs.

https://www.vannamen.nl/