Mathmatch
Image default
Onderwijs

Een studieadviseur om hulp vragen

Welke studie moet ik kiezen? Dat is voor velen een vraag. Een studieadviseur kan een geweldige bron van informatie zijn. Hij of zij geeft de ondersteuning bij het maken van een studiekeuze. In deze tekst volgen een aantal tips voor het werken met een studieadviseur. De eerste is natuurlijk het maken van een afspraak. Je kunt pas een ontmoeting aangaan als je via een adviesbureau of via een school instituut contact opneemt voor een afspraak. Als je een afspraak hebt is het goed om van te voren jouw vragen en zorgen op te schrijven. Zo benut je de tijd met een adviseur optimaal. 

Ben open over jezelf 

Wanneer je bij een studiekeuze adviesbureau bent aangekomen is het belangrijk om open te zijn. Vertel wat jouw doelen en interesses zijn. Je praat met een studieadviseur dan over jouw interesses, vaardigheden, sterke punten en doelen. Door open te zijn kan de studieadviseur je helpen bij het identificeren van studies die passen bij jouw interesses en vaardigheden. Daarnaast kun je geadviseerd worden over welke studies nuttig kunnen zijn voor jouw specifieke loopbaandoelen. Een studieadviseur kan deze hulp alleen geven wanneer je zelf open in het gesprek staat. Wees eerlijk en vertel hoe jij in elkaar zit. 

Stel al je vragen 

Het is van belang om niet te aarzelen om vragen te stellen over de studies die jij in overweging neemt. Vraag bijvoorbeeld welke kwalificaties en vaardigheden nodig zijn om succesvol te zijn in de studie, wat de academische vereisten zijn en wat de carrièremogelijkheden zijn na het afstuderen. Door het stellen van vragen krijg je een veel beter beeld van een studie en of deze bij jou past. Doe je dit niet, dan blijf je achteraf met twijfels over. Vraag als het nodig is ook om aanvullende bronnen. Studieadviseurs hebben veel ervaring met bronnen over stages, extra-curriculaire activiteiten en studiebeurzen. 

Sta er open-minded in 

Een studieadviseur kan soms bij andere studies terechtkomen. De aanbevelingen heb je misschien zelf niet overwogen, maar zouden wel goed bij jou kunnen passen op basis van de gesprekken tussen jou en de studieadviseur. Het is daarom belangrijk om er met een open-mind in te staan. Luister naar het advies, zelfs als het niet overeenkomt wat jouw eigen ideeën waren. Het samenwerken met een studieadviseur kan zeker een waardevolle manier zijn om je studiekeuze te verfijnen en goed te begrijpen welke studie nou echt bij jou past.