Mathmatch
Image default
Sport

1 op 1 klanten begeleiden als PT’er. Wat komt daarbij kijken?

Het is iets wat voor meer mensen de laatste tijd steeds populairder aan het worden is, een personal trainer. Maar wat komt hier eigenlijk allemaal bij kijken en waarom kiezen mensen hiervoor? Een personal trainer is iemand die mensen persoonlijk gaat begeleiden op het gebied van beweging, voeding en mental coaching. De personal trainer wilt dan samen met jou op een zo meest effectieve manier ervoor zorgen dat jij je doel(en) gaat behalen. Voorbeelden zijn dat een personal trainer jou gaat begeleiden in de sportschool of buiten met jou gaat trainen om zo snel mogelijk af te vallen. Eigenlijk ben je voor tijdelijk weer een soort leerling en de personal trainer een docent.

Geven en nemen vormen de belangrijkste schakel

Als klant mag je er vanuit gaan dat je goede begeleiding krijgt en dat je alle vragen moet kunt stellen. Je betaalt hier veel meer voor dan als je geen personal trainer zou hebben en daarom mag je terecht wel hoge verwachtingen hebben. Een klant mag zich ook niet gedwongen voelen om handelingen uit te voeren terwijl hij/zij dat nog niet kan of durft. Personal trainers moeten elke klant accepteren zoals hij/zij is want, uiteraard is iedereen verschillend. De ene klant is al meteen ambitieus ingesteld terwijl de ander nog even moet aftasten. Natuurlijk moet alles wel van beide kanten komen, dus de klant kan de personal trainer niks verwijten indien de gewenste doelen niet behaald zijn als er van inzet geen of nauwelijks sprake was. Sowieso moet een klant ook van tevoren al bedenken dat de doel(en) niet binnen de kortste tijd behaald is want, de doel(en) kun je het beste beschouwen als een proces.

Voor wie is een personal trainer geschikt?

In principe kan iedereen hiervoor in aanmerking komen. Dit kunnen kinderen, volwassenen en dus ook gewoon ouderen zijn. Hierbij maakt het ook niet uit wat voor fysieke gesteldheid je hebt. Maar voordat je officieel echt aan de slag gaat met je personal trainer is een 1 op 1 gesprek wel nodig zodat er ingeschat kan worden hoe de plan van aanpak er uit zal moeten zien. Ook wordt het schema meegedeeld en weet je dus hoe vaak jij je personal trainer ziet per week. Het advies is wel dat je het best een personal trainer benaderd als jijzelf dit echt nodig vind en niet omdat anderen dit tegen je zeggen. Het klinkt ook wel apart als je tegen een personal trainer zegt dat je ervoor kiest omdat andere mensen in je omgeving je hebben aangespoord.

Nog even een belangrijke tip: kies voor een personal trainer die een erkende personal trainer opleiding gevolgd heeft. En dan het liefst fitness trainer b. Zo weet je zeker dat je de kwaliteit krijgt waar je ook recht op hebt. Sportze!