Mathmatch
Image default
Woning en Tuin

Bouwhandleiding: Ventilatiesystemen voor tiny houses

Ondanks hun relatief kleine formaat kunnen tiny houses hetzelfde comfort bieden als een conventioneel appartement of een eigen huis. Het belang van frisse lucht in de leefruimte mag echter niet onderschat worden, want het kleine volume van de ruimte en dus de lucht maakt de ruimte in tiny houses meer verstopt dan in grote ruimtes.
 
Daarom moet de leefruimte in moderne tiny houses (waar er geen natuurlijke ventilatie door voegen en scheuren is) voldoende geventileerd worden. Automatische regeling van de zuurstoftoevoer en kamertemperatuur Ventilatie met warmteterugwinning reguleert de zuurstoftoevoer en houdt de temperatuur in huis op een optimaal niveau.
 
Het openen van een raam daarentegen, laat warmte ontsnappen in de winter en wisselt niet noodzakelijkerwijs lucht uit. Hoe belangrijk een effectieve luchtuitwisseling is, is al ervaren door iedereen die in de zomer in een geklimatiseerde ruimte met een open raam zat en zweette, omdat er geen ventilatie was.
 
Afhankelijk van de isolatie of de structuur van de schil kan een minihuisje snel opwarmen in het warme seizoen – vooral onder het dak. Zolang de buitentemperatuur lager is, kan de temperatuur worden verlaagd door middel van dwarsventilatie, wat een luchtcirculatie met zich meebrengt – specialisten onderscheiden de termen “ventilatie” (toevoer van verse lucht) en “luchtcirculatie” (luchtbeweging). Bij buitentemperaturen boven of onder de comfortzone kunnen automatische ventilatiesystemen het gemakkelijker maken om een optimaal binnenklimaat te handhaven.

 

 

Ventilatie in tiny houses

In een Tiny House – dat meestal minder goed geïsoleerd is dan een conventioneel huis om gewicht te besparen – kan de temperatuur (vooral in het slaapgedeelte onder het dak) gemakkelijk stijgen tot een ongemakkelijk niveau. Bij het plannen van een Tiny House, moet u daarom ook rekening houden met ramen in het dakgebied voor dwarsventilatie – vooral omdat ramen het gevoel van dichtheid dat kan ontstaan in Tiny Houses tegen te gaan.

Regelmatige ventilatie is belangrijk in alle huizen en in alle seizoenen, maar vooral in Tiny Houses vanwege de lage luchthoeveelheid in het huis. Zonneventilatiesystemen, zoals die welke worden aangeboden voor tuinhuizen, kunnen mogelijk volledig voldoen aan de ventilatiebehoeften van een Tiny House. Tiny Houses zijn dus zeker niet voor iedereen, lees op deze pagina alles over tiny houses.

Ze zorgen voor een milieuvriendelijke en automatische luchtcirculatie. Zonneventilatoren – de eenvoudige oplossing voor de zomer Wie zich niet tot de elektronische uitvinders rekent, zal op het internet gemakkelijk vinden wat hij zoekt: Zonneventilatorsets bestaande uit een zonnecel en een ventilator worden hier aangeboden voor weinig geld.

Deze compacte ventilatoren kunnen zowel aan de muur als op de vloer worden gemonteerd en kunnen met een kogelgewricht worden uitgelijnd. Voor de zomer kan de aanschaf van een ventilator voor zonne-energie een waardevolle investering zijn, omdat er naast de initiële kosten geen kosten voor de onderneming zijn voor de ontwikkeling van het bedrijf en de apparatuur indien nodig voor een welkome luchtcirculatie in het kleine huis zorgt. Informatie over zonne-ventilatiesystemen is te vinden op solarversand.de/solarsysteme/. Voor de toevoer van verse lucht in de winter zijn zonnecollectoren voor warme lucht ideaal, die zowel voor ruimteverwarming als voor ontvochtiging zorgen.

Beide systemen – de ventilator en de heteluchtcollectoren op zonne-energie – kunnen elkaar naar behoefte aanvullen. warmeluchtcollector-zweden Gebruik van de winterzon met een warmeluchtcollector Met een warmeluchtcollector wordt de kracht van de winterzon optimaal benut zonder gebruik te maken van elektriciteit, zoals het geval is bij ventilatiesystemen met warmteterugwinning.

 

Warmeluchtcollector voor tiny houses

Zelfs op koude dagen kan een warmeluchtcollector voldoende warmte produceren voor een comfortabele woonsfeer: Voorbeelden uit veel noordelijker streken dan de Duitsers tonen aan dat op deze manier zowel de tiny houses als bijvoorbeeld een Zweedse Torp zelfs de leefruimtes van de winterzon met warme lucht kunnen voorzien en ventileren. Verwarmingsvereisten en -kosten kunnen drastisch worden verlaagd en de kamertemperatuur kan op 20 tot 25 graden Celsius worden gehouden.

U kunt zelf warmeluchtcollectoren bouwen of deze gebruiken als De apparaten moeten aan de zuidkant van het huisje worden geïnstalleerd en kunnen worden aangesloten op een bestaand ventilatiesysteem of warmtewisselaar. Ze zorgen ervoor dat de kamer niet te vol wordt, noch kan de luchtvochtigheid – die wordt veroorzaakt door douches, koken en de ademhaling van de bewoners – te veel toenemen. Dit voorkomt schimmelvorming.