Mathmatch
Image default
Woning en Tuin

Chaos op de woningmarkt: koop een klushuis

Wil jij graag een woning kopen? Zet je dan schrap. Momenteel speelt er namelijk een grote woning schaarste. Er is vooral een groot tekort in het aantal betaalbare starterswoningen. Ervaar jij als starter dit probleem ook en ben je er helemaal klaar mee? Overweeg dan om misschien een kluswoning te kopen. Een kluswoning kopen heeft namelijk een tal van voordelen. Om jou een goed beeld te geven en te helpen bij het maken van een goede keus, hebben wij in deze blog meerdere voor- en nadelen van een kluswoning op een rijtje gezet.

Niet instapklaar, maar wél betaalbaar

‘Een karakteristieke woning die wat enigszins gedateerd is.’ Al je deze zin ziet bij een omschrijving van een woning op Funda, dan kun je ervan verzekerd zijn dat er nog genoeg moet gebeuren. Maar dit zie je wel terug in de prijs. Woningen die niet instapklaar zijn, zijn namelijk minder gewild. Tevens verkleint het de kans op talloze overbiedingen.

Uitgaven verspreiden

Als je een nieuwbouw huis koopt die kaal opgeleverd wordt, dan moeten alle uitgaven in vrijwel één keer gemaakt worden. Denk hierbij vooral aan grote kostenposten, zoals je keuken en badkamer. Maar als je een kluswoning koopt, waarin de keuken alleen gedateerd is, maar verder nog prima werkt, dan kun je dus kiezen om eerst de badkamer met kapotte douche te renoveren.

Onvoorziene kosten

Zelfs na het op laten stellen van een bouwkundig rapport (wat sowieso aan te raden is), kunnen er altijd nog onverwachtse kosten tevoorschijn komen. Bijvoorbeeld problemen aan de fundering die eerder niet opvielen. Bij een klushuis kun je het beste rekening houden met 10 tot 15 procent aan extra kosten. Vergeet ook niet zaken zoals een verhuiswagen huren mee te nemen in je begroting.

Jezelf overschatten

Als je wel eens een klusprogramma zoals ‘Help, mijn man is klusser’ hebt gezien, dan weet je vast dat er genoeg mensen zijn die zichzelf overschatten. Enthousiast kopen ze een kluswoning, om vervolgens werkzaamheden maanden tot jaren te laten liggen. Meestal komt het door tijd te kort of toch geen kennis van het uitvoeren van bepaalde klussen. Doe dus goed van tevoren onderzoek naar wat er moet gebeuren, hoe je die klus zelf kunt uitvoeren en of je daarvoor in de mogelijkheid bent. Op die manier kun je een redelijke inschatting maken voor welke klussen je een aannemer moet laten komen. Doe je dit onderzoek niet van tevoren, dan kan het al snel een meerjarenplan worden met torenhoge kosten. Dan ben je aan het einde van de streep nog niet goedkoper uit.

https://www.goededoelenwereld.nl/dienstverlening/verhuizen-waar-moet-je-op-letten/