Mathmatch
Image default
Woning en Tuin

Soorten groene daken met sedum

Wat is Sedum precies en waarom is het zo geschikt voor grootschalige sedumdaken? Laten we meer ontdekken!

Groene daken met Sedum

Sedum, in de volksmond bekend als muurpeper, is een succulent plantengeslacht. Vetplanten zijn planten die water vasthouden in een specifiek deel van hun structuur. Sedum houdt water vast in zijn bladeren en wordt daarom ook wel bladcactus genoemd. De natuurlijke eigenschappen van Sedum maken het perfect voor dakbegroeiing.

Veel Sedum-soorten zijn inheems in het Middellandse Zeegebied, hoewel ze ook in droge, koude klimaten zoals Zuid-Amerika en Noord-Afrika kunnen worden aangetroffen.

Geneutraliseerde daken

Typisch worden inheemse soorten geplant op genaturaliseerde daken om natuurlijke ecosystemen, zoals weiden, na te bootsen. De ondergronddiepte, die varieert van 15 tot 30 cm, is vergelijkbaar met die van semi-intensieve daken, net als de prijs.

Ze kunnen de omringende dieren in het wild aantasten door voedsel en onderdak te bieden aan verschillende insecten, vogels en zelfs stedelijke vleermuizen, omdat ze inheemse plantensoorten gebruiken.

Uitgebreide groene daken

Vergeleken met traditionele oppervlaktebescherming of ballastlagen zoals grind en straatstenen, zijn extensief beplante daken een milieuvriendelijke optie. Kruiden, bepaalde grassen en verschillende Sedum-soorten zijn geschikte planten. Slechts één of twee keuringen per jaar tellen als onderhoud.

Ze worden “Biodiverse Groene Daken” genoemd als ze uitdrukkelijk bedoeld zijn om de biodiversiteit te stimuleren en een bepaalde flora en fauna aan te trekken.

Intensieve groene daken

Intensieve groendaken ondersteunen alle plantensoorten, maar vragen ook om de binnenste bodem en hebben de grootste impact op het constructieve ontwerp van het gebouw. Intensieve systemen zijn de beste keuze voor daktuinen die worden gebruikt omdat ze de ontwerper in staat stellen om een ​​parkachtige omgeving te creëren.

Semi-intensieve daken

Een intense en een semi-intensieve daktuin worden gecombineerd tot een semi-intensief groendak. Ze zijn dikker dan een extensief dak, maar hebben een plantmedium dat dunner is dan een intens dak. Dit is voldoende om de groei van kleine struiken, klimplanten, bollen, kruiden en grassen te ondersteunen. Een semi-intensief dak weegt tussen de 120 en 200 kg/m2 (1, 2).

Volkstuin Groene Daken

Volkstuinen zijn speciaal gemaakt voor daklandbouw; ze worden gebruikt om fruitbomen, groenten en andere geurige en geneeskrachtige planten te produceren. Ze zijn de zwaarste van het stel, wegen doorgaans meer dan 450 kg/m2 en hebben een substraat nodig van minimaal 30 cm diep.

Waarom groene daken?

Sempergreen doet continu onderzoek naar de effectiviteit van Sedums en andere planten voor substantiële groendaken. Alleen de beste Sedum cultivars worden door Sempergreen gekozen om de diverse vegetatiematten te kweken. Zo weet u zeker dat uw groendak het hele jaar groen blijft. Niet alle sedumcultivars zijn geschikt voor toepassing op brede groendaken of in een deken van sedumvegetatie.

Zo zijn Sedum-cultivars met hoge of brede bladeren minder ideaal omdat ze bij het oprollen of uitspreiden van de mat het risico lopen te breken of andere schade op te lopen. Sedumdaken zijn in ieder geval een waardevolle investering!