Mathmatch
Image default
Woningen

Hier moet je op letten bij het gebruik van pluggen

Ga je klussen in je woning? Dan is er een grote kans dat je pluggen nodig hebt. Een plug helpt je om een schroef aan de muur of een andere ondergrond te bevestigen. Je doet eerst de plug in het geboorde gat en daarna begin je pas met schroeven. Zo zit de schroef beter vast in de muur. Welke pluggen je nodig hebt, hangt af van de dikte en het materiaal van je muur en het soort klus dat je wilt doen.

Pluggen kiezen

Kies een plug die past bij het materiaal van je muur. Voor holle wanden heb je andere pluggen nodig dan voor massieve muren. Er bestaan veel verschillende pluggen voor verschillende omstandigheden. Als jouw muur erg brokkelig is, kun je bijvoorbeeld een chemisch anker gebruiken om het materiaal te versterken. Wil je een lamp vastzetten aan je plafond, dan is een tuimelplug wellicht de juiste keuze. Zo zijn er nog meer pluggen met specifieke functies. Is dit je allemaal te ingewikkeld? De universeel plug is geschikt voor bijna ieder type muur. Handig als je niet zeker weet welke plug je moet gebruiken!

Tijdens het boren

Kies een boor met dezelfde boordiameter als jouw plug diameter, tenzij je in zacht materiaal zoals gasbeton wilt boren. In dat geval wil je dat de boordiameter 1 millimeter kleiner is dan de plug diameter. Voordat je begint met boren, is het belangrijk de plek op de muur te controleren met een leidingzoeker. Je wilt namelijk niet tegen een stroomleiding, waterleiding of wapeningsijzer aan botsen tijdens het boren. Boor haaks op de muur en blijf de boor in dezelfde rechte hoek houden. Blaas na het boren het boorstof uit het gat. Als het gat schoon en leeg is, kun je de plug erin zetten.

https://www.schroevenshop.be/categorie/pluggen/