Mathmatch
Image default
Woningen

Welk nut heeft een bouwkundige keuring?

Bij het kopen van een nieuwe woning komen veel dingen kijken. Je moet eerst zorgen dat je een geschikte woning vindt, de financiering moet in orde worden gemaakt, en daarna moet je hopen dat jij het pand kunt kopen. Al met al is het kopen van een woning dus iets waar veel geld en energie mee gemoeid is. Ondanks dat er al genoeg geregeld moet worden is het belangrijk om voorafgaand aan de definitieve aankoop een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Soms wordt dat al gedaan door de verkoper, maar als dat niet zo is kun je zelf een bouwkundige keuring aanvragen.

Waarom niet kopen zonder keuringsrapport?

Het keuringsrapport dat door een inspecteur op basis van een bouwkundige keuring wordt opgesteld zegt veel over de staat waarin het pand verkeert. Natuurlijk kun je het zelf ook wel zien als er enig achterstallig onderhoud is, maar een inspecteur is in staat om ook verborgen gebreken aan het licht te brengen. Daarbij moet je denken aan de aanwezigheid van loden leidingen, een verouderde elektrische installatie, een fundering die ernstig is aangetast door vocht, of kozijnen die onder de verflaag totaal zijn verrot. Dat zijn vervelende dingen, waar je graag voorafgaand aan de koop van op de hoogte wilt zijn.

Waarvoor wordt een keuringsrapport gebruikt?

Een inspectierapport is erg waardevol. Het biedt de mogelijkheid om te onderhandelen over de aankoopprijs van de woning. Vooral bij grote gebreken kunnen de kosten van het herstel van de gebreken geheel of gedeeltelijk in mindering worden gebracht op de aankoopprijs. Een andere mogelijkheid is, dat je de verkoper de gebreken laat herstellen, en dat de koop anders niet doorgaat. Een bouwkundige keuring aanvragen en een inspectierapport laten opstellen geeft je in elk geval een sterkere onderhandelingspositie, Bovendien loop je niet het risico na de overdracht van de woning met onverwachte mankementen te worden geconfronteerd.

Voor welke inspecteur moet je kiezen?

Een bouwkundige keuring aanvragen kan bij veel technische bureaus. Het enige waar je als opdrachtgever op moet letten is, dat je kiest voor een bureau dat gecertificeerd is. Dat certificaat is enerzijds een garantie dat je te maken hebt met een onafhankelijke partij. Anderzijds weet je dat een gecertificeerd bedrijf een inspectie zal uitvoeren volgens de wettelijke voorschriften. Dat betekent dat wordt voldaan aan de richtlijnen in NTA 8060 en NEN 6727. Het voordeel van het kiezen voor een gecertificeerd bedrijf is, dat je een rapport krijgt dat is opgesteld op basis van objectieve waarnemingen.

De prijs van een bouwkundige keuring

Het heeft geen zin om bij gecertificeerde bedrijven te onderhandelen over de prijs van een bouwkundige keuring. Die ligt vast. Een keuring begint bij een tarief van € 375 voor een gebouw tot maximaal 400 kubieke meter. Voor elke 100 kubieke meter extra wordt € 20 meer in rekening gebracht. Niet gecertificeerde inspecteurs zijn wel bereid om een keuring voor een lager bedrag uit te voeren, maar dan kunnen er vragen worden gesteld bij de kwaliteit van de rapportage.


Tip: Laat de bouwkundige keuring uitvoeren door Keuringshuis.