Mathmatch
Image default
Eten en drinken

Vis: verbazend veelzijdig!

Uit het onderzoek van het RIVM in 2019 blijkt dat Nederlanders jaarlijks zo’n 21 kilo vis eten per jaar. Dit is relatief weinig in vergelijking tot andere landen die ook grenzen aan de zee of waar veel visvangst is. Het is jammer dat er niet veel vis gegeten word, want vis is een belangrijke bron van essentiële vetzuren die bijdragen aan het beschermen van hart en bloedvaten.

Soorten vis

Vis is op te delen in vis(producten), schaal- en schelpdier en inktvis. De meest gegeten vissoorten zijn zalm, tonijn en kabeljauw. Dit betekent dat vooral vis en visproducten genuttigd worden. Schaal- en schelpdieren, maar ook inktvis wordt nauwelijks gegeten. Klinkt dit herkenbaar? Dan hebben wij nog wel een goede suggestie.

Belang van verschillende vissoorten

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat gemiddeld twee keer per week vis eten gewenst is. Vis is namelijk erg gezond. Maar, let op: niet elke vis brengt dezelfde voordelen met zich mee. Het Voedingscentrum raadt aan om één keer per week vette vis te eten, zoals makreel, haring, sardines of zalm. En de andere dag dan? Kies eens voor oesters bestellen! Oesters hebben een chique en duur imago, terwijl het eten van oesters voor iedereen toegankelijk is. Deze schelpdieren hebben een veelzijdige smaak en bevatten veel magnesium en zink. Ze dragen bij aan een goede stofwisseling en cholesterol. Tevens zijn ze een grote bron van energie én bevatten ze weinig calorieën.

Bereiding

Geen oester smaakt hetzelfde. Het hangt af van de bodem en voeding, maar ook het zoutgehalte en de tempratuur van het water. Meestal is de smaak te omschrijven als zilt, zacht en fris. De meest toegankelijke oester in Nederland is de Zeeuwse creuse: een oester met veel vlees en een stevige bite. Het is makkelijk om deze smakelijke oesters online te bestellen. De Zeeuwse creuse kan zowel rauw, gestoomd of gegratineerd gegeten worden. Eet je voor het eerst een oester? Kies dan liever voor gestoomd of gegratineerd. Het stomen van een oester gaat snel, het duurt maar zo’n vier minuten. Gestoomde oesters Kunnen heerlijk bereid worden met een rode peper, sojasaus, suiker en wat limoensap. Een gegratineerde oester maak je bijvoorbeeld klaar met peterselie, Parmezaanse kaas en wat zachte boter. Ga je toch liever voor een rauwe oester? Bereid deze dan simpel maar lekker met bijvoorbeeld een sjalotje, rode wijnazijn, zout en peper. Honger gekregen na het lezen van deze blog? Bestel dan meteen smakelijke oesters online en bereid zelf de heerlijkste recepten!

https://www.bramfreshfood.nl/service/oesters-bestellen/