Mathmatch
Image default
Gezondheid

Fysiotherapie – Het multitalent van de curatieve behandeling

Normaal gesproken zijn onze bewegingen automatisch: we lopen, pakken een pen of trekken een hemd aan zonder erbij na te denken. Maar na een ongeluk, maar ook door ouderdom of ziekte, kunnen bewegingsprocessen verstoord of pijnlijk zijn. Het doel van fysiotherapie is pijn te verlichten, mobiliteit te behouden en onafhankelijkheid in het dagelijks leven te bevorderen.

Behandelingen en geneeskunde(Niveau 1) / Veneuze ziekten(Niveau 2)
Fysiotherapie, vroeger fysiotherapie genoemd, levert een belangrijke bijdrage aan de algemene behandeling van talrijke ziekten, verwondingen en functiestoornissen. In de context van revalidatie, bijvoorbeeld na een ongeluk of een beroerte, is het tegenwoordig onmisbaar. Maar ook preventieve fysiotherapie heeft effect en kan voorkomen dat lichamelijke beperkingen of pijn ontstaan of terugkeren.

De belangrijkste onderdelen van fysiotherapie zijn zowel actieve als passieve vormen van bewegingstherapie en fysiotherapie, die bijvoorbeeld massages, warmte- en koude-toepassingen en elektrotherapie omvat. Bij passieve vormen van therapie beweegt de therapeut bijvoorbeeld je armen of benen, of oefent gerichte druk uit op je spieren. Bij actieve vormen van therapie beweeg je zelfstandig volgens precieze instructies van je therapeut.

Voor een goede fysio amsterdam of manueel therapeut amsterdam kijk zeker eens bij SMC Amsterdam.

Wanneer wordt fysiotherapie voorgeschreven?
Fysiotherapie is een echt multitalent en wordt op bijna elk medisch gebied toegepast. Het kan door een arts worden voorgeschreven indien de desbetreffende ziekte of symptomatologie die door fysiotherapie moet worden behandeld, is opgenomen in de zogenaamde catalogus van geneesmiddelen van het Federaal Gemengd Comité (G-BA). Dit omvat in het bijzonder:

  • Ziekten van de steun- en bewegingsorganen zoals aandoeningen van de wervelkolom, chronische rugpijn, botbreuken, anatomische misposities, ontstekingsziekten van de gewrichten (bv. reuma).
  • neurologische aandoeningen, in het bijzonder de ziekte van Parkinson, multiple sclerose en beroerten
  • Ziekten van de luchtwegen, met inbegrip van astma, chronische bronchitis of cystische fibrose
  • Arteriële en veneuze vaatziekten, alsmede lymfatische drainagestoornissen
  • Urine- en fecale incontinentie