Mathmatch
Image default
Gezondheid

Wanneer kan er sprake zijn van een vergoeding voor een ooglidcorrectie?

Soms kan er sprake zijn van een vergoeding voor een ooglidcorrectie. Kijk je ’s ochtends wel eens in de spiegel en denk je dan: “Wow, mijn ogen zien er echt moe uit.” Zware, gezwollen of hangende bovenoogleden lijken je uiterlijk te verzwaren, en het zou geweldig zijn als ze bij het wakker worden juist zouden opleven. Maar als je je aan het eind van de dag klaarmaakt om naar bed te gaan, kijk je weer in de spiegel en realiseer je je dat ze er nog net zo uitzien als in de ochtend.

Dag in dag uit, ’s ochtends of ’s avonds, laten je verslapte bovenoogleden je ouder en vermoeider lijken dan je in werkelijkheid bent, ongeacht hoeveel crèmes je gebruikt of hoeveel slaap je krijgt.

Als dit ook op jou van toepassing is, ben je zeker niet de enige. Er is een reden waarom een ooglidcorrectie één van de meest uitgevoerde operaties in Nederland is. Zowel mannen als vrouwen erkennen dat hangende oogleden hun uiterlijk aantasten, evenals hun zicht in sommige gevallen. Is dit laatste het geval kan het zijn dat je ooglidcorrectie in aanmerking komt voor een vergoeding.

Zware oogleden kunnen het zicht drastisch beïnvloeden: vergoeding ooglidcorrectie

Je bent je er misschien niet van bewust, maar hangende oogleden – of ze nu worden veroorzaakt door ptosis of dermatochalasis – kunnen het zicht beperken en soms kan er sprake zijn van een vergoeding voor de ooglidcorrectie. Wanneer het ooglid of de huid op het ooglid de pupil gedeeltelijk of geheel bedekt, kan het bovenste gezichtsveld en met name je perifere zicht beperkt zijn omdat het oog aan minder licht wordt blootgesteld. Hangende oogleden kunnen het ook moeilijker maken om te lezen of te rijden, en kunnen frontale hoofdpijn, droge ogen, oogirritatie en dermatitis veroorzaken.

Hangende oogleden kunnen operatief worden gecorrigeerd

Zelfs in de meest ernstige gevallen kunnen hangende oogleden worden gecorrigeerd om er weer jeugdig en energiek uit te zien. Afhankelijk van de ernst van de hangende oogleden, maakt de chirurg aanpassingen aan de spieren en/of verwijdert extra huid en vet om de oogleden goed te kunnen optillen.

De verzekering kan de chirurgische ingrepen dekken

Wanneer zware, hangende oogleden het gezichtsveld aantasten, wordt de behandeling als medisch noodzakelijk beschouwd, wat betekent dat de verzekering de procedure in sommige situatie kan dekken. De meeste patiënten gaan ervan uit dat ooglidchirurgie puur voor cosmetische doeleinden is, maar chirurgie wordt als “functioneel” beschouwd als het gezichtsveld ernstig wordt aangetast.

Hangende oogleden kunnen twee verschillende dingen betekenen

De bovenste oogleden worden ondersteund door spieren, botten en vet. Als de spier die het ooglid opent verzwakt, kan het ooglid gaan hangen. Dit wordt ptosis genoemd. Ptosis wordt meestal veroorzaakt door veroudering, maar het kan ook aangeboren zijn of veroorzaakt worden door oogletsels, zenuwbeschadiging, beroertes. Als je behandelend arts het over ptosis heeft, doelt hij of zij op de spieren en de bijbehorende pezen in het ooglid.

Niet te verwarren met dermatochalasis. Dit treedt op wanneer de huid van het ooglid hangt, niet het hele ooglid, zoals bij ptosis. Extra, afhangende huid, en mogelijk vet, hangt over de oogleden en oogleden zien er vaak gezwollen uit. Dit gebeurt meestal met de leeftijd als de huid elasticiteit verliest en er zware plooien ontstaan die zelfs over de wimpers kunnen zakken.

Als je je zorgen maakt over hangende oogleden, weet dan dat er procedures zijn die deze aandoening kunnen corrigeren. Zowel functionele als cosmetische ingrepen om oogleden te liften en wallen te verminderen. Cosmetische ingrepen worden steeds meer gemeengoed voor zowel mannen als vrouwen.