Mathmatch
Image default
Gezondheid

Wat is periodiek ademen?

Er zijn wereldwijd mensen die last hebben van periodiek ademen, dit houdt in dat mensen op een abnormale manier ademen. Het ademhalingsritme is dan abnormaal, wanneer mensen opeens ongecontroleerd ademen. Het abnormaal ademen wordt ook wel slaapapneu genoemd. Bij slaapapneu stoppen mensen in hun slaap voor zo’n 10 seconden met ademen. Als dit te vaak gebeurd wordt slaap ernstig verstoord. Hierdoor gaat de kwaliteit van de slaap van mensen sterk achteruit en zullen ze door de dag heen ook weinig energie hebben. Mensen voelen zich dan al snel futloos en kunnen zich niet goed concentreren. Om deze slechte en vaak irritante aandoening tegen te gaan zijn er een aantal tips. Hieronder kan je meer lezen over slaapapneu en hoe je het kan verminderen. Lees dus snel verder!

Periodiek ademen en ademhalingstechnieken

Er zijn verschillende ademhalingstechnieken waarmee je periodiek ademen kan tegengaan. Je kan bijvoorbeeld mediteren waardoor je beter leert te ademen. Of je doet de Buteyko techniek waar ze je leren platter te ademen en dus minder diep. Je kan ook een speciale machine gebruiken die je bij slaapapneu kan helpen. Deze machine pompt meer zuurstof in je lichaam, hierdoor zal je beter slapen en minder last hebben van slaapapneu.

Verander je slaappositie

Je slaappositie kan ook zorgen dat je last hebt van slaapapneu. Rug slapers hebben vaak meer last van slaapapneu en ook van snurken. Mensen die al slaapapneu hebben en ook nog op hun rug slapen hebben vaak nog meer last van de slaapapneu symptomen. Als je dus van het periodiek ademen wil afkomen moet je, je slaappositie veranderen.

https://buteyko-limburg.nl/ademhalingstechnieken/