Mathmatch
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat moet ik weten over de PCP luchtbuks?

U bent beginnend luchtbuks schieter en u heeft een nieuwe PCP luchtbuks (persluchtbuks) gekocht of u bent van plan er 1 te kopen. Het is dan belangrijk enige kennis te hebben over deze luchtbuksen, dit is namelijk de key voor het veilig gebruiken van een luchtbuks. Er zijn een aantal simpele dingen die we u kunnen vertellen, zodat u de basiskennis van een PCP luchtbuks alvast tot u kunt nemen. Bijvoorbeeld over hoe een PCP luchtbuks eigenlijk in zijn werking gaat en een aantal andere handige tips.

Hoe werkt een PCP luchtbuks?

Het systeem van de persluchtbuks klinkt lastiger dan het daadwerkelijk is. Na het overhalen van de trekker zal er een hamertje worden losgelaten. Dit hamertje slaat op een pen en om het nog iets lastiger te maken opent deze pen vervolgens weer een klep. In deze klep zit samengeperste lucht. Wanneer deze samengeperste lucht de klep verlaat zal de pellet (kogel) uit de loop blazen. Om zo min mogelijk druk te verliezen zal de klep waar de luchtdruk uitkwam maar heel kort openschieten. Na dit korte openschieten wordt de klep direct weer gesloten door de druk in de tank. Deze tank bevindt zich onder de loop en bevat een totale druk van 200 tot 300 bar. Tijdens het afschieten van een pellet (kogel) is er minimale terugslag, dit maakt het geweer zeer toegankelijk. Ook maakt het schieten van zo’n pellet amper geluid.

De druk wordt geregulierd over verschillende schoten, maar toch kan het voorkomen dat de druk in sommige schoten minder hoog is dan in andere schoten. Hierdoor kan de kogel in sommige gevallen lager uitkomen, onhandig wanneer u met uiterste precisie aan het schieten bent. Wel gaan er genoeg luchtbuksen rond in de wapenhandel waarbij dit drukverschil per schot maximaal wordt voorkomen. Deze PCP buksen zijn namelijk uitgerust met een drukregulator, deze zorgt ervoor dat vrijwel iedere kogel met gelijke druk wordt geschoten.

PCP luchtbuks

Hoe vult u een PCP luchtbuks?

Het vullen van een persluchttank en het opvoeren van de druk in deze persluchttank gaat op een hele simpele manier. Dit kan namelijk gewoon met een handpomp of met een persluchtfles. Een persluchtfles is vergelijkbaar met een duikersfles. De handpomp is vergelijkbaar met een fietspomp en kan de persluchttank vullen tot ongeveer 250 bar. Het is van groot belang dat er voorzichtig om wordt gegaan met de hoge druk. De materialen die u hierbij gebruikt dienen van hoge kwaliteit te zijn om dit proces veilig te laten verlopen. Wanneer u de persluchttank kunt afkoppelen is dit wenselijk.

Wat zijn de voordelen van een PCP luchtbuks?

Een PCP luchtbuks brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Buiten de veiligheid, betrouwbaarheid en precisie is een ander groot voordeel het niet hoeven herladen na ieder schot. Omdat de pellets worden afgevuurd door middel van luchtdruk hoeft u niet na ieder schot spanning op de loop te zetten, zoals bijvoorbeeld bij de knikloopbuks of de luchtbuks met onderspanner.