Mathmatch
Image default
Meubels

Welke verschillende stijlen kledingkasten zijn er?

Waarschijnlijk komt het niet als verrassing als ik je vertel dat kledingkasten ervoor zijn bedoeld om kleding in op te slaan. Als maatschappij hebben wij lang geleden besloten dat kleding dragen de norm is en dat iedereen zich daar aan moet houden. Deze kleding moeten we natuurlijk ook ergens kunnen opslaan, want kleding na een keer dragen weggooien is niet alleen zonde; het is ook onbetaalbaar voor de meesten. Gelukkig voor ons bestaan kledingkasten, nu hoeven we de kleding niet ergens in een hoekje van een kamer op te hopen. Mocht je toevallig nog op zoek zijn naar een kleding kast, dan zou ik vooral verder lezen om erachter te komen wat voor keuzes je allemaal hebt.

Deuren

De deuren van een kledingkast zijn een groot onderdeel van het geheel. Wanneer een kast dicht is, zijn de deuren hetgeen wat je ziet. Kledingkasten kunnen verschillende soorten deuren hebben, maar de voornaamste zijn draaideuren. Deze deuren hebben een handvat waarmee je de deur naar links of rechts open kan draaien. Naast de standaard draaideuren kunnen kledingkasten ook schuifdeuren hebben. Dit komt meestal voor bij de wat grotere kasten. De deur moet ergens anders heen geschoven worden, dus dat maakt het extra breed. Een voordeel van deze deur tegenover de draaideur is dat hij niet in de diepte extra ruimte in neemt wanneer opengeschoven. Deuren zijn niet altijd de enige openingen van kledingkasten. Naast deze deuren bevatten kledingkasten vaak ook lades. Deze lades zijn bijvoorbeeld bedoeld om sokken in te stoppen. Sokken massaal op planken bewaren werkt niet zo fijn als in een lade. Lades worden geopend door deze naar je toe te trekken. Er zijn echter ook lades die met een kliksysteem openen.

Compartimenten

Kledingkasten komen in ontzettend veel verschillende vormen en maten. Een kleine standaard kledingkast kan maar één deur hebben en verder niks. Geavanceerdere kledingkasten, meestal voor volwassenen, kunnen soms wel vier deuren en nog vijf lades hebben. Zo gek is dat nog niet, omdat je steeds meer kleding krijgt wanneer je ouder wordt. Kleding zal niet meer te klein worden vanwege lengte, dus kleding kan erg lang mee gaan. Op het gebied van compartimenten is er dus erg veel keuze. Veel lades, veel deuren, open vakken of zelfs een spiegel. Het is belangrijk om duidelijk te hebben waar jij waarde aan hecht. Deze kast zal voor jou het beste zijn.

Materiaal

We benoemen de verschillende stijlen waarin kledingkasten komen en het uiterlijk is daar natuurlijk een groot onderdeel van. Het uiterlijk van een kast wordt grotendeels bepaald door het materiaal waar het van is gemaakt. De meeste kasten zijn van hout of een houtsoort gemaakt. Dit zorgt er in de meeste gevallen ook voor dat de kledingkast een houten look krijgt. Een landelijke kledingkast is vaak van dit materiaal. Er zijn ook kledingkasten van een houtsoort, maar die afgewerkt zijn met een witte lak. Deze witte lak zorgt voor een erg modern uiterlijk. Belangrijk is om te kijken welke kast jij het mooiste vindt. Hiernaast is het ook belangrijk om de stijl van de kamer mee te nemen, de kledingkast moet hier wel bij passen.