Mathmatch
Image default
Vakantie

Bot survivalmes? Slijp het met deze onbekende techniek

DHZ Wetsteen van zand

In een survival situatie kan het voorkomen dat je plots met een bot mes zit. Als je dan zelf geen slijpspullen bij je hebt, dan kan het zijn dat je de handen in het haar zet. Gelukkig is er een manier om jezelf uit deze situatie te redden.

Als je een mes slijpt met natuurlijke materialen, dan moet je je ervan bewust zijn dat de meeste natuurlijke slijpstenen NIET gelijk zijn in grofheid en hardheid. Rotsen bevatten verschillende mineralen, elk met een verschillende korrelgrootte en hardheid. Dus, als je gewoon een steen pakt en je mes ermee probeert te slijpen, dan is het mogelijk dat er kerven in je rand/lemmet te voorschijn komen. En een gekarteld lemmet is even waardeloos als een bot mes!

Met dit in je achterhoofd is het de kunst tijdens het survivalen om iets te vinden met een gelijke hardheid en korrels. De zand wetsteen is daarom erg geschikt.

Stap 1: Zoek of maak zand

Zand is erg fijnkorrelig, dus het werkt goed voor het slijpen van een survivalmes en voor het creëren van een gladde rand. Dit is iets dat de meeste stenen niet zullen bereiken.

Als je geen zand kunt vinden, kun je zand maken door kleine stenen (bij voorkeur uit een rivier) te verzamelen en ze tot een pulp  te slaan door ze met een grotere steen te verpletteren. De stenen moeten zo worden geplet dat ze in moes veranderen.

Stap 2: Vind een verse boomtak

Nu moet je een boomtak afknippen. Het is belangrijk dat de boomtak nog steeds in leven is omdat het vocht erin hiervoor belangrijk is. Het vocht werkt als een smeermiddel en helpt ook om het zand erin op te vangen.

Scheer de schors van de tak af (voorzichtig, want je survivalsmes is bot!). De tak moet een diameter hebben van minstens zes cm. Hoe groter hoe beter. Probeer indien mogelijk de tak af te snijden zodat deze plat is. De platte kant houdt het zand beter vast en is gemakkelijker om je mes te slijpen.

Stap 3: Wrijf het zand in de tak

Steek je zandpap op de tak. Probeer het er vrij goed in te wrijven. Overdrijf het echter niet. Het is namelijk niet de bedoeling dat je je vingertopper erbij afschuurt!

Je hebt nu een “wetsteen”.

Stap 4: Scherp uw mes

Wrijf je mes heen en weer over de zanderige tak, net zoals je zou doen met een wetsteen (in een hoek van ongeveer 30 graden). Je zal tijdens het slijpen meerdere zandbollen meerdere keren opnieuw moeten aanbrengen.

Alternatieve methode

Een veel intensievere manier om dit te maken, is door je eigen survival-schuurpapier te maken. De onderstaande video legt uit hoe je dit moet doen – je hebt er dennenhars voor nodig. Je kunt het schuurpapier dan op een plank leggen en je eigen slijpsteensteen ervan maken.

Een keertje meedoen aan een survivaltraining? Survival S.B.V. Slopend verzorgt in samenwerking met S&C survivaltrainingen. Meld je aan om deel te nemen.

Voor meer info : klikt u hier