Mathmatch
Image default
Woning en Tuin

Magazijnstellingen kiezen: waar moet ik op letten?

 

Je start een nieuw bedrijf en bent op zoek naar magazijnstellingen. Of misschien ga je jouw bestaande onderneming wel uitbreiden. Waar het op stellingen voor het magazijn aankomt kun je veel kanten op wat betreft materiaal en uitvoering. Hoe kies je nu de juiste soort passend bij jouw producten en ruimte? Hieronder een aantal factoren om alvast over na te denken.

Magazijninrichting

Hoe kies je het beste opslagsysteem voor jouw onderneming? Daar is geen standaard formule voor. Je zult allereerst moeten kijken naar de beschikbare ruimte in het magazijn. Daarnaast spelen de producten mee die je gaat opslaan, de verdere werkzaamheden in het magazijn, ergonomie en natuurlijk een eventueel budget.

Product

Een stelling moet passen binnen een magazijn en aansluiten bij het product. Hoe groot zijn de producten die worden opgeslagen op de stellingen? Houd daarbij rekening met de vorm en het gewicht. Gaat het om hele zware goederen? Dan moet een stelling wel beschikken over het juiste draagvermogen. Stellingen vind je in allerlei uitvoeringen. Zo zijn er palletstellingen en grootvakstellingen die geschikt zijn voor de opslag van meerdere soorten producten. Of bijvoorbeeld draagarmstellingen en legbordstellingen die goed passen bij de opslag van langwerpige goederen zoals balken of buizen. Heb je juist stellingen nodig voor kleinere producten en losse onderdelen? Denk dan eens aan rekken voor magazijnbakken.

Werkzaamheden en werkwijze

Naast de producten die je wilt opslaan in het magazijn zijn ook de werkzaamheden die hier uitgevoerd worden belangrijk bij het kiezen van stellingen. Hoe worden bijvoorbeeld de orders gepickt? Gebeurt dat met de hand of wordt er veel gewerkt met heftrucks? Dit is verder van invloed op bijvoorbeeld de breedte van de gangen in het magazijn. Daarnaast is goed ook aandacht te besteden aan ergonomie want orderpicken is fysiek belastend werk. Er wordt veel gereikt, gebukt en getild. Door te kiezen voor een magazijnstelling van een bepaalde hoogte kun je al voorkomen dat orderpickers te veel moet bukken.

Ruimte en indeling

Ook door na te denken over slimme looproutes in het magazijn kun je ergonomisch werken bevorderen. Door bijvoorbeeld veel verkochte producten vooraan te plaatsen hoeft een orderpicker minder kilometers af te leggen. De indeling van een ruimte wordt verder bepaald door het type stellingen en de gewenste opslagcapaciteit. De opslagdichtheid kun je bijvoorbeeld verhogen door te werken met verrijdbare stellingen.

Andere factoren

Naast het product, de ruimte en de werkzaamheden wegen er nog andere factoren mee bij het kiezen van magazijnstellingen. Denk bijvoorbeeld aan de duurzaamheid van stellingen. Of het budget dat je te besteden hebt. Ben je op zoek naar stellingen voor een scherpe prijs, dan kun je overwegen gebruikte magazijnstellingen te kopen. Let er dan wel goed op dat je deze koopt bij een partij die kwaliteit kan garanderen.