Mathmatch
Image default
Zakelijke dienstverlening

4 design trends die elke product ontwerper in de gaten moet houden

4 design trends die elke product ontwerper in de gaten moet houden

Als ontwerper binnen een product ontwerpbureau heb je een zeer uitdagende baan. Naast het schetsen, ontwerpen, prototypen, itereren en testen moet een industrieel ontwerper ook rekening houden met de trends die er spelen in de wereld, en zeker alle trends rondom industrieel ontwerp.

Elk product wat jij nu kunt waarnemen, is ooit begonnen met een ontwerp. Of het nu gaat om een technisch product zoals een ​​stuk van een geïntegreerde printplaat of alledaagse producten zoals meubels, auto’s en zelfs kleding. 

In het tijdperk van de verbeterde technologie en klanten die beter op de hoogte zijn, moeten de industriële ontwerpers op de hoogte blijven alle trends in de branche. 

In dit artikel beschrijven we 5 recente ontwikkelingen, die voor elke product ontwerper interessant zijn om zijn ontwerpen future-proof te maken.

1. Emotie blijft van belang, ook in het jaar 2021

Klanten kunnen vandaag de dag uit meer dan honderd producten per categorie kiezen, dit resulteert in wispelturige consumenten. De enige manier om te blijven verkopen is opvallen tussen alle mogelijke keuzes en dat kan mede door het aanbieden van ingenieuze ontwerpen die inspelen op persoonlijk niveau van de klant.

Hoe vernieuwend een technologie ook is, een functioneel en persoonlijk ontwerp moet uiteindelijk een verlengstuk worden van de persoonlijkheid van de klant, om ze te binden aan je product. 

Elk product moet door middel van zijn ontwerp een verhaal vertellen. Is hij strak en handig? Is hij licht en kleurrijk? Is hij ruim en comfortabel of is hij simpelweg te schattig om te negeren? Het ontwerp van een product moet een specifieke emotie oproepen bij de doelgroep om een succes te worden.

Denk hier maar eens overna, zou een iPhone nog steeds zo populair zijn als het een saai en niet bijzonder product zou zijn om naar te kijken?

2. Energiezuinig ontwerp is dé manier

Volgens een studie (uitgevoerd door McKinsey and Company) waarin het energieverbruik in Duitsland is geanalyseerd, werd vastgesteld dat bedrijven en huishoudens hun verbruik tegen 2020 met 21% kunnen verminderen als ze systematisch energie-efficiënte producten en oplossingen toepassen. Hierdoor zou  jaarlijks 500 TWh aan energie bespaard worden.

Iedereen is zich bewust van de schade die we al hebben aangericht aan alle bronnen die de aarde ons biedt, en enkel energiezuinige producten zullen in de toekomst nog beschikbaar zijn. Bovendien maken producenten zich steeds meer zorgen over het energieverbruik tijdens de productie. Ook consumenten zijn zich steeds meer bewust van hun ecologische voetafdruk.

Consumenten vandaag de dag hebben niet langer de ‘ik vergelijk de prijzen en koop de goedkoopste’-mentaliteit. 

De doorgaans goed geïnformeerde consument voert hedendaags een ijverig productonderzoek uit, waarbij rekening wordt gehouden met het besparen van energie indien mogelijk, voordat hij iets koopt.

Efficiënte verlichting, efficiënte verwarming en efficiënte koeling zijn tegenwoordig dus de norm. Industriële ontwerpers moeten hier met hun ontwerpen en producten op inspelen.

3. Big data gaat ook impact hebben op de industriële ontwerp branche

In het jaar 2020 zijn er naar schatting zo’n 50 miljard apparaten verbonden met het internet.

Al deze apparaten verzenden enorme hoeveelheden aan data en dat is goed nieuws voor ontwerpers. Eerder werden de ontwerpfouten pas duidelijk nadat het product werd vrijgegeven voor openbaar gebruik. Alle productfeedback moest vanuit de klanten komen, wat een tijdrovend processen kan zijn als dit handmatig wordt gedaan.

Nu, met internet of things als recente ontwikkeling, kunnen de producten zelfstandig gebruiksgegevens verzamelen en deze communiceren met de technici. Dit biedt inzichten in hoe de producten worden gebruikt door de consumenten, welke functies het meest worden gebruikt, welke onderdelen overlast veroorzaken en welke functies volledig worden genegeerd. Dit is allemaal erg belangrijke data voor de ontwerpers, die op basis van deze input de juiste wijzigingen en verbeteringen in hun ontwerp kunnen doorvoeren.

4. Cloud nu ook ideaal voor CAD

Computer-aided design (CAD) is al jarenlang de meest belangrijke technologie voor product ontwerp. Met de toevoeging van de cloud gaat deze belangrijke technologie nog beter en sneller worden. Volgens  verschillende onderzoekers in de branche, is het tijdperk van cloudgebaseerd productontwerp aangebroken. Doordat er in de cloud gewerkt wordt, kunnen alle leden van het ontwerpteam synchroon samenwerken, vanaf elk apparaat op elke locatie. Alle wijzigingen, updates en tweaks in het ontwerp worden in realtime bekend gemaakt aan elk lid wat de samenwerking en het ontwerp ten goede doet.

https://www.b-engineering.nl/specialismen/product-design