Mathmatch
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is ‘het nieuwe werken’?

De term ‘het nieuwe werken’ is tijdens de pandemie erin geslopen. Maar wat houdt het precies in? Het is in ieder geval een vorm van werken die steeds meer bedrijven omarmen en het brengt een hoop voordelen met zich mee. In deze blog vertellen wij je wat het betekent en hoe het is ontstaan.

Betekenis van het nieuwe werken

Bij het nieuwe werken draait het om flexibelere werktijden en -locaties. Het nieuwe werken staat ook wel bekend als hybride werken. Er wordt uitgegaan van meer vrijheid en zelfstandigheid, waarbij mentaliteit en organiseren voorop staat. Werknemers krijgen steeds meer vrijheid om af te wisselen tussen thuis en kantoor werken, maar ook het indelen van hun dag. Het is dus steeds vaker mogelijk om bijvoorbeeld midden op de werkdag even drie uur iets voor jezelf te doen en dan in de avond juist wat langer door te werken.

Voordelen van het nieuwe werken

Het nieuwe werken biedt voor zowel de werkgever als werknemer genoeg voordelen, namelijk:

  • Hogere productiviteit: Een flexibele indeling draagt bij aan een hogere productiviteit. Omdat werknemers meer vrijheid krijgen, zijn ze positiever over het werk. Daarnaast, als er even geen concentratie is, kan de werknemer wat anders doen en later het werk hervatten. De werkgever kan de gewerkte uren bijhouden via een time track systeem.
  • Meer werkplezier: Het krijgen van meer verantwoordelijkheid en vrijheid zorgt voor uitdaging bij de werknemer. Hierdoor kunnen zij zich beter ontwikkelen en zijn gemotiveerder om door te groeien.
  • Kostenbesparing voor de werkgever: Iedere dag dat er minder werknemers op kantoor zijn, bespaar je kosten als werkgever.

Ontstaan van het concept

Eigenlijk is het hybride werken al ontstaan voor de pandemie van Covid-19. Maar toen werkgevers echt niet anders konden, is er een grote verschuiving ontstaan. Zowel werkgevers als werknemers zijn gaan inzien wat ze wel of niet fijn vinden. Zo vindt de een het thuiswerken heerlijk, terwijl de ander zich beter kan focussen op kantoor. En dat ziet de werkgever nu ook in.

https://www.uwbedrijvengids.nl/bedrijven/je-uren-bijhouden-tijdens-het-werk/