Mathmatch
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe kan je, je brommer verzekeren tegen schade?

Sta je op het punt om een brommer te kopen? Of heb je er reeds voor gekozen om een brommer aan te schaffen? In dat geval moet je natuurlijk ook stil blijven staan bij de verzekering die voor dat voertuig dient te worden betaald. Een brommer valt net als bijvoorbeeld een auto immers ook onder de gemotoriseerde voertuigen. Dit betekent dat je als eigenaar of bestuurder officieel verplicht bent om minstens een WA-verzekering af te sluiten. Een brommer verzekeren kan echter ook nog op andere manieren. Je kan bijvoorbeeld ook de keuze maken om te kiezen voor een meer uitgebreide verzekering zoals bijvoorbeeld de WA+ beperkt of de WA+ volledige cascoverzekeringen. Wat nu precies de verschillen zijn tussen deze brommerverzekeringen laten we je graag ontdekken middels de onderstaande informatie!

            Welke brommerverzekering is wettelijk verplicht?

In Nederland en bij uitbreiding in heel Europa geldt de verplichting om gemotoriseerde voertuigen te laten verzekeren. Deze verplichting geldt voor de verzekering die schade ten opzichte van derden dekt. Met andere woorden, wanneer jij een ongeval veroorzaakt waarbij andere mensen schade lijden zal de verplichte verzekering voor brommers daarin tussenkomen. Het feit dat er enkel en alleen maar schade aan derden wordt gedekt zorgt ervoor dat door jou zelf opgelopen schade nooit zal worden vergoed. Aan de andere kant is het hierdoor wel zo dat de verzekeringspremie van je brommerverzekering erg beperkt kan blijven.

                    De premie van de WA-brommerverzekering is niet vastgesteld!

Een belangrijk misverstand dat vandaag de dag nog altijd leeft onder potentiële verzekeringnemers is dat de verzekeringspremie van de WA-verzekering voor brommers is vastgesteld. Dat is helemaal niet juist. Uiteraard is het zo dat deze premie bij het merendeel van de verzekeraars rond een gelijkaardig niveau is gelegen. Dit gezegd hebbende kan er dus wel degelijk sprake zijn van een bepaald verschil. Ook indien je dus de keuze hebt gemaakt om voor jouw brommer verzekeren te kiezen voor een WA-verzekering kan een vergelijking uitvoeren in de praktijk zonder twijfel zeker meer dan de moeite waard zijn.

            Je brommer verzekeren met een beperkt cascoverzekering

De enige brommerverzekering die je dus wettelijk gezien verplicht moet afsluiten is de WA-verzekering. Toch is het best mogelijk dat jouw brommer verzekeren op deze manier niet de beste keuze is. Indien je bijvoorbeeld een behoorlijke som geld hebt geïnvesteerd in de aankoop van je nieuwe brommer spreekt het voor zich dat je deze investering graag zo goed mogelijk zal willen beschermen. Dat kan je het beste doen door ervoor te kiezen om een wat meer uitgebreide verzekering voor je brommer af te sluiten. De beperkt cascoverzekering is een verzekering die bepaalde vormen van schade aan je eigen brommer dekt terwijl ze toch niet over het behoorlijk aanzienlijke prijskaartje beschikt van de allriskverzekering.

 

Jouw brommer verzekeren met een WA+ beperkt cascoverzekering zorgt ervoor dat bijvoorbeeld (financiële) schade als gevolg van diefstal kan worden gedekt. Daarnaast is het zo dat ook stormschade en brandschade worden gedekt door deze verzekering. Welke schade zal de verzekeraar bij deze verzekering niet indekken aan je brommer? Dat is schade die door jou zelf is veroorzaakt tijdens het rijden met de brommer. Wil je ook graag deze schade gedekt zien worden? Dan zal je daarvoor moeten kijken in de richting van de behoorlijk dure allriskverzekering voor brommers.

            Wanneer is de allrisk verzekering interessant voor jouw brommer?

Allrisk je brommer verzekeren zorgt ervoor dat je kan rekenen op de meest complete dekking die je, je maar kan inbeelden. Je kan bij dit type van verzekering dan ook altijd rekenen op de dekkingen die je ook reeds aantreft in de andere verzekeringen. Deze dekkingen worden echter nog aangevuld met een dekking voor zelf veroorzaakte schade aan je brommer. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld gaan om verwijtbare schade die je hebt opgelopen bij een ongeval. De allrisk verzekering is dus een verzekering die je ongelofelijk veel zekerheid biedt. Dat gezegd hebbende is het wel eveneens zo dat de kosten voor deze verzekering vrij pittig zijn.

 

Je brommer of brommobiel verzekeren met een allrisk of een WA+ volledige cascoverzekering kan zeer interessant zijn, maar dat is lang niet altijd zo. Je moet jezelf bijvoorbeeld altijd de vraag stellen of de waarde van je brommer het afsluiten van een allrisk wel rechtvaardigt of niet. Dat is namelijk alleen maar het geval wanneer de waarde vrij significant is. Voor een oude, tweedehandse brommer spreekt het voor zich dat het niet echt de moeite waard is om een allrisk af te sluiten. Heb je een dure, nieuwe brommer gekocht waar je bovendien ook een behoorlijk aantal kilometers mee gaat rijden op jaarbasis? Dan is het natuurlijk een geheel ander verhaal. Ga dus altijd even bij jezelf te rade in welke mate het afsluiten van een allrisk voor jouw brommer daadwerkelijk interessant is of niet.

            Hoe de prijs voor je brommer verzekeren drukken?

Het spreekt voor zich dat je brommer verzekeren altijd in de praktijk gepaard gaat met bepaalde kosten. De hoogte van deze kosten wordt sterk beïnvloed door de dekkingen die door de verzekering worden aangeboden. Het is omwille van deze reden dat de WA-verzekering over zo’n lage kostprijs beschikt. De beperkte en volledige cascoverzekeringen zijn dan weer een stuk duurder. Dat is echter het gevolg van de extra dekkingen die ze aanbieden. Ongeacht het type brommerverzekering die je wenst af te sluiten zou je er altijd voor kunnen kiezen om rekening te houden met de interessante bespaartips zoals hieronder opgelijst.

 

  • Vergelijk altijd welke brommerverzekeringen er op de markt worden aangeboden;
  • Bekijk of er sprake is van een eigen risico en hoe je deze kan verlagen;
  • Zorg ervoor dat je, je niet laat oververzekeren en vermijd overbodige dekkingen;

 

Is het voor jou ook zo belangrijk om de vaste kosten voor je verzekeringen te kunnen drukken? Dat kunnen we best begrijpen. Door voor je brommer verzekeren aandacht te besteden aan de hierboven aangehaalde bespaartips zal je hoe dan ook kunnen vaststellen dat je de periodieke verzekeringspremie voor je brommer behoorlijk kan drukken. Dat is dus in ieder geval zeker meer dan goed nieuws te noemen!