Mathmatch
Image default
Auto’s en Motoren

Leasen, wat kost dat?

Wanneer je een auto gaat leasen, hoef je niet ineens een grote uitgave te doen. Je betaalt een vast maandelijks bedrag voor de duur van je contract. Je kunt de kosten van de aanschaf van een auto natuurlijk ook over een langere periode uitsmeren met een lening, maar daarbij betaal je vaak vanwege de rente (ongemerkt) veel meer. Zeker wanneer je het je niet kunt veroorloven een auto contant af te rekenen, kan leasen dus voordeliger zijn dan kopen. Maar ook wanneer je de auto koopt met spaargeld, kan leasen uiteindelijk goedkoper uitvallen als je alles meerekent: de rente die je had gekregen als je het geld op je spaarrekening had laten staan, en natuurlijk de onderhouds- en reparatiekosten, die bij lease door de leasemaatschappij worden betaald.

Als je de auto eenmaal hebt

Goed, je betaalt dus niet voor onderhoud en reparatie als je een leaseauto hebt. Is je maandelijkse termijn dan het enige wat je nog betaalt aan je auto? Dat ligt eraan wat er precies wel en niet in je contract is opgenomen. Er zijn aanbieders die adverteren met private lease, maar eigenlijk huurkoop aanbieden – je betaalt zelf naast je maandtermijnen ook nog onderhoud, verzekeringen en belasting en de auto is pas je eigendom wanneer de laatste termijn betaald is. Niet alle maatschappijen betalen voor nieuwe (winter)banden, pechhulp of een vervangende auto.

Lease auto doordacht

Een groot verschil tussen contracten zit hem ook in het toegestane kilometrage, de manier waarop dit verrekend wordt (per jaar of per kwartaal) en de vergoeding per kilometer als je meer rijdt dan in je contract is opgenomen. En als je het contract wilt ontbinden omdat er bijvoorbeeld iets in je financiële situatie verandert, wat is dan de afkoopsom? Kijk dus goed wat je in totaal kwijt bent voor je overgaat tot lease. Auto leasen? Eerst contract goed doornemen!

Voor meer info : klikt u hier