Mathmatch
Image default
Auto’s en Motoren

Waarom een auto leasen zo populair is

Nieuwe auto nodig? Dan valt u al snel op dat je zo goed als ieder merk en model kunt leasen. U hoeft in dit geval geen grote aanschaf te doen vooraf en rijdt voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Maar wat houdt auto leasen precies in? Welke soorten lease zijn er allemaal? En wat zijn de voor- en nadelen van het leasen van een auto?

Wat is auto lease?

U kunt kiezen uit verschillende manieren om een nieuwe auto te financieren. Zo kunt u een nieuwe of tweedehands auto kopen van bijvoorbeeld uw spaargeld, maar een andere aantrekkelijke optie is het leasen van een auto. Dit kunt u vergelijken met het huren van een auto. U sluit een overeenkomst met een leasemaatschappij om gedurende een bepaalde periode voor een bepaalde prijs in een nieuwe of gebruikte auto te rijden. Er zijn diverse vormen van auto leasen, dit is zowel beschikbaar voor privé rijders als zakelijke klanten en ZZP’ers. U maakt maandelijks een bedrag over naar de leasemaatschappij en mag daarvoor vaak een bepaald aantal kilometers rijden in uw auto. De wagen blijft in het bezit van de leasemaatschappij.

Welke soorten lease zijn er?

Private lease

Private lease is razend populair onder particulieren. U hoeft niet te investeren in een nieuwe auto, maar rijdt deze voor een vast maandbedrag. Alle bijkomende autokosten zijn inbegrepen, behalve brandstofgebruik en eventuele boetes. Dit wordt allemaal vastgelegd in het leasecontract

Full operational lease

Zakelijke klanten kiezen doorgaans voor full operationeel lease. Bij deze leasevorm wordt alles voor de klant geregeld en zijn alle autokosten meegenomen in het vaste maandbedrag. Er zijn dus geen risico’s voor de gebruiker van de auto. Deze staat echter ook niet op de balans van uw bedrijf, maar blijft in het bezit van de leasemaatschappij. In de meeste gevallen dient u wel zelf de brandstof te betalen.

Financial lease

In het geval van financial lease, wat beschikbaar is voor de zakelijke klant, koopt u als het ware een bedrijfsauto op afbetaling. Aan het einde van het leasecontract wordt u economisch eigenaar van de auto.

Voor- en nadelen van auto leasen

Een groot voordeel van auto leasen is dat u geen grote investering hoeft te doen vooraf, maar dat u een gloednieuwe wagen rijdt voor een vast maandbedrag. U heeft inzicht in de autokosten, heeft altijd een auto en vaak is leasen goedkoper dan kopen met geleend geld als u over onvoldoende middelen beschikt. Bij weinig gebruik is het echter wel duur om een auto te leasen. Ook leidt het voor particulieren tot een verlies aan schadevrije jaren en beperkt private lease de hoogte van uw hypotheek als u nog een woning wilt kopen. Ten slotte zit u vast aan een contract en is contractbreuk kostbaar. Er kan altijd wat veranderen in uw situatie, zoals een scheiding of ontslag, wat invloed kan hebben op uw vermogen om het maandbedrag te betalen.