Mathmatch
Image default
Auto’s en Motoren

Wat is de door rood rijden boete?

Hoe zit dat precies met door rood rijden boete? De prijzen van verkeersboete zijn dit jaar weer gestegen. Dat geldt ook voor de door rood rijden boete. Al met al geldt nog steeds het zelfde principe. Hoe gevaarlijker het feit is, hoe hoger de boete die je moet betalen. Rijd je door rood dan ben je maar liefst 250 euro aan verkeersboete kwijt. Tel daarbij de administratiekosten op en je zit op 259 euro. 

 

Door rood rijden boete, wanneer ben je strafbaar?

Het komt vaak genoeg voor dat een door rood rijden boete onterecht is. Een boete door rood rijden wordt vanzelfsprekend opgelegd als je doorrijdt als het verkeerslicht rood uitstraalt. Ben je het er niet mee eens en wil je bezwaar maken dan is het altijd verstandig om het dossier op te vragen. In het dossier staat namelijk duidelijk of je daadwerkelijk door rood bent gereden. Het is van belang om na te gaan of je wel voorbij het rode licht bent gereden. Je hebt namelijk foto’s waarop het niet zichtbaar is of de auto voorbij het rode verkeerslicht rijdt. 

 

Door rood rijden boete of niet stoppen voor de stopstreep?

Is het zo dat je niet voorbij het rode licht bent gereden, maar heb je dat wel gedaan voorbij de stopstreep? Dan wordt vaak genoeg door de officier de boete gewijzigd naar “niet stoppen voor de stopstreep”. Je kunt dit zien als een behoorlijk overwinning op de officier. Want deze wijziging van boete betekent dat je niet 250 euro moet betalen, maar 100 euro. 

 

Is het licht wel echt rood op de flitsfoto’s?

Er zijn ook andere momenten waarop een door rood rijden boete niet terecht is. Als er een boete wordt opgelegd, terwijl er op de flitsfoto te zien valt dat het verkeerslicht helemaal niet brandde heb je onterecht een boete gekregen. Dat betekent dat je de door rood rijden boete niet hoeft te betalen. Kijk daarom altijd goed naar het dossier en bekijk aandachtig de foto’s van bewijs. 

 

Heeft de agent geen rechtstreeks zicht op het verkeerslicht dan geen boete

Het komt vaak genoeg voor dat een agent geen direct zicht heeft op het verkeerslicht. Dat komt bijvoorbeeld als de agent door groen rijdt en op dezelfde kruising een auto vanuit een andere richting door rood rijdt. De agent heeft geen zicht of de auto van de andere richting

daadwerkelijk door rood rijdt. Daarom mag de agent geen boete uitgeven. Hij moet dan eerst controleren of de verkeerslichten goed waren afgesteld. Controleert de agent de verkeerslichten niet, dan mag hij of zij geen boete opleggen.

 

De verklaring van een agent bij het door rood rijden

Een door rood rijden boete wordt voornamelijk door een flitser opgemerkt. Maar het is ook goed mogelijk dat dit door een agent wordt gedaan. Er is in dit geval geen bewijs van foto’s. Daarom wordt er nu gekeken naar de verklaring van de agent. Blijkt uit de verklaring dat je door rood bent gereden, dan is het aan jou om deze verklaring te ontkrachten. 


Gratis bezwaar tegen uw boete op Boetejuristen.nl!