Mathmatch
Image default
Auto’s en Motoren

Wat voor type auto past bij jouw onderneming?

Een auto uitzoeken voor je onderneming is niet iets wat je elke dag doet. Het is dan ook belangrijk om je goed in te lezen, zodat je zowel een praktische als financieel verstandige keuze kunt maken. Een bedrijfsauto moet namelijk in je behoeften voorzien, een goede bedrijfsautoverzekering hebben en bekostigd worden. Benieuwd hoe ook jij een geschikte auto voor je onderneming kunt vinden? In dit artikel delen we enkele handige tips!

Bedrijfsauto, bestelauto of vrachtwagen

Bedenken wat voor soort auto je precies zoekt, is een goede eerste stap. Zo is een gebruikelijke bedrijfsauto vooral handig voor woon-werkverkeer en het bezoeken van klanten of opdrachtgevers. Heb je echter een auto nodig om spullen van A naar B te brengen? Dan is een bestelauto vaak een betere optie. Houd er wel rekening mee dat je hier een bestelautoverzekering voor af moet sluiten. Een vrachtwagen kan ook een uitkomst bieden als er veel grote goederen verplaatst moeten worden.

Nieuw of tweedehands

Een nieuwe auto of toch een occasion? Veel ondernemers staan stil bij deze vraag in hun zoektocht naar een bedrijfsauto. In de kosten kan het namelijk veel schelen of je een splinternieuw model kiest of één die er al de nodige kilometers op heeft zitten. Weeg de verschillende voor- en nadelen daarom goed af, voordat je een keuze maakt. Houd hierbij rekening met de garantievoorwaarden van een occasion. Vaak valt hier ook nog wel over te onderhandelen met een dealer.

Kopen of toch leasen

Ook de financiering van een bedrijfsauto heeft invloed op je uiteindelijke keuze. Zo is een elektrische bedrijfsauto misschien wat te duur om te kopen, maar financieel te verantwoorden als je besluit te gaan leasen. Kom je er niet helemaal uit wat hierin verstandig is? Neem eens contact op met je accountant of financieel adviseur. Zij weten ongetwijfeld welke optie het voordeligst uitpakt. Private lease kan ook een optie zijn. Vergeet deze financieringsvorm dus niet onder de loep te nemen.

Aandachtspunten auto van de zaak

Ben je van plan om met je bedrijfsauto ook privé te rijden? Houd er dan rekening mee dat je bijtelling moet betalen als je meer dan 500 privékilometers maakt. Mocht je niet zoveel kilometers maken, dan kun je hier onderuit komen met een sluitende kilometeradministratie. Hoeveel bijtelling je moet betalen, hangt af van de waarde van je bedrijfsauto en hoe zuinig deze rijdt. Voor de meeste auto’s geldt een bijtellingspercentage van 22 procent over de cataloguswaarde.