Mathmatch
Image default
Relatie

Alles wat je moet weten over mediation bij echtscheiding

Mediation bij echtscheiding is een manier om oplossingen te vinden voor kwesties zoals de voogdij over kinderen en partneralimentatie. Het is een alternatief voor het formele proces van een echtscheidingsrechtbank. Echtscheidingsbemiddeling is een haalbare optie voor echtparen die een vreedzame, minnelijke scheiding of echtscheiding wensen zonder ieder hun eigen individuele advocaat in de arm te nemen.

Wat is echtscheidingsbemiddeling?

Tijdens de bemiddeling komen beide partijen en hun mediator samen. Deze mediator helpt het echtpaar bij het onderhandelen over een oplossing voor hun echtscheiding. De partijen krijgen de gelegenheid om de problemen te bespreken, eventuele meningsverschillen op te lossen en tot een compromis te komen dat voor beiden haalbaar is.

De bemiddelaar is een objectieve partij. Het is niet zijn taak om problemen op te lossen of om de partijen een overeenkomst op te dringen. De mediator helpt de partijen tot een overeenkomst te komen door als bemiddelaar op te treden. Hij kan een mening geven of suggesties doen, maar op geen enkel moment mag hij de partijen tot een overeenkomst dwingen.

Voordelen van scheidingsbemiddeling

Je bespaart tijd en geld. Als mediation succesvol is, wordt de formele procedure van de echtscheidingsrechtbank vermeden. Dit verkort het proces voor de partijen en helpt de werkdruk van de familierechtbank te verminderen.

Mediation is eerlijk voor alle betrokkenen. De bemiddelaar is een derde partij die geen belang heeft bij de uitkomst. Hij of zij wint er niets bij. Door hun objectiviteit kunnen zij oplossingen zien die de partijen niet zien, omdat zij niet emotioneel betrokken zijn bij de uitkomst.

Mediation is een vertrouwelijk proces. Er is geen rechtbankverslaggever die elk gezegd woord noteert. Alle aantekeningen die de bemiddelaar maakt, worden na afloop weggegooid. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je vuile was in het openbaar wordt uitgehangen. Er is geen openbare rechtsgang.

Het scheidende echtpaar heeft de controle en is niet overgeleverd aan de genade van een rechter.

Nadelen van echtscheidingsbemiddeling

Mediation is geen gerechtelijke procedure, dus je kunt geen gebruik maken van vooronderzoek. Je gaat blind naar binnen zonder het voordeel van documenten die inkomen en vermogen bewijzen. Dit kan een boze echtgenoot de kans geven om vermogen en andere financiële informatie te verbergen. Hoewel, als je het je kunt veroorloven een financieel analist in te huren, kun je misschien verborgen activa identificeren voordat de mediation begint.

Hoelang duurt echtscheidingsbemiddeling?

Dit hangt af van de complexiteit van je zaak en het aantal benodigde sessies. Gemiddeld duurt de mediation 3 tot 6 maanden, afhankelijk van de tijd die nodig is om documenten te verzamelen, taxaties of andere financiële zaken te regelen, en hoe snel of langzaam jullie beiden willen gaan.

Hoe bereidt je zich voor op scheidingsbemiddeling?

Doe je huiswerk. Werk samen met de mediator om ervoor te zorgen dat alle kwesties die aan de orde komen een eerlijke en gelijke uitkomst voor je zullen hebben. Je zult bemiddelen over kinderalimentatie, partneralimentatie, pensioenrekeningen, verdeling van echtelijke goederen en schulden. Zorg ervoor dat je alles goed op een rij hebt!

Houd rekening met je toekomstige behoeften na de scheiding. Maak een begroting voor na de echtscheiding en ga vastbesloten de bemiddeling in om te onderhandelen over wat je nodig hebt om financieel te overleven na de echtscheiding. Als je kinderen hebt, zorg dan dat zij je grootste zorg zijn. Als er kinderen in het spel zijn, kunnen ouders niet naar de bemiddeling gaan in de hoop de ander kapot te maken. Houd in gedachten dat kinderen twee ouders nodig hebben die financieel en emotioneel heel uit de scheiding komen.