Mathmatch
Image default
Sport

Struinsessie op karper

Misschien wel de meest spannende visserij in onze Nederlandse wateren is het vissen met de pen op karper. Soms nog geen 2 meter verwijderd van de karper en in de houding om aan te slaan. Veel spannende momenten komen voorbij, met zeker leuke verrassingen. In de artikel neem ik je mee in een van mijn sessies. 

 

Het is half juli als de temperatuur in de ochtend al bijna 20 graden is. Met deze hoge temperaturen is het voor vissen en vissers afzien. Een groot natuurlijk aanbod van voer en de hitte maken de vissen lui. Het vangen is hierdoor een stuk lastiger. Door het makkelijk te maken voor de karper kan je toch nog enkele vissen vangen. En bij voorkeur in de koudste momenten van de dag, waardoor de karper de meeste zuurstof tot zich kan nemen om gezond te herstellen. 

 

Bij het eerste daglicht (rond 5:30u) slaat de autodeur dicht. Met een elektrische step, een net ontvangen penhengel van de online hengelsport winkel, een schepnet, onthaakmat en een kleine tacklebox zijn alles wat ik mee heb. De step zocht voor snel veel meters langs verschillende cultuurwatertjes. Dit relatief heldere water bevat enkele mooie zware schubs en enkele prachtig gebouwde spiegels. De bezetting van deze wateren is niet altijd hoog, maar met goed zoeken, kan je toch snel op de vis zitten. 

 

Met een polaroid bril worden de kanten van het water afgestruind. Het wuiven van een staart en een stofwolk uit de kant maken duidelijk dat er een karper in de kant aan het azen is. Dit zijn de ideale momenten om stil naar de waterkant te kruipen en een stukje aas te laten zakken. In deze periode maak ik graag gebruik van natuurlijk aas. Een dikke dauwworm en een stukje mais gaan op de haaksteel en deze wordt een meter of 2 over de azende karper geworpen. Langzaam trek is ik het geheel terug om de karper niet te laten schrikken. Verschillende belletjes stijgen op van de bodem, maar de karper blijft onverstoord doorgaan met het wroeten in de bodem. Dan stoppen de bellen opeens. Meestal is dat het moment dat een karper wegschrikt van het plotselinge aas, maar nog geen twee tellen later zie ik de pen zachtjes naar links trekken en dan onder. Met een haal zet ik de haak en de kant ontploft. Ee stevige dril onder de top gaat van start. Links en rechts liggen verschillende takken en stronken in het water, dus veel ruimte kan ik niet geven. De nieuwe penhengel doet het fantastisch, want met relatief weinig moeite kan de karper in bedwang gehouden worden. Het lijkt alsof de minder grote druk van deze zachte hengel ook de karper rustiger houdt dan een 3lb dikke karperstok. Nog geen 5 minuten later glijdt er een dikke rijenkarper over het netkoord. Met meer dan 15g is dit een fantastisch begin van de dag. 

Voor meer info : klikt u hier