Mathmatch
Image default
Sport

Wat 1x per week zwemmen voor je doet

Als je graag wilt afvallen en weer goed in vorm wilt komen, is zwemmen hier een hele goede oplossing voor. Zwemmen is namelijk niet alleen leuk, maar ook nog eens heel gezond voor je! Ook is het voor elke leeftijd geschikt, dus iedereen kan lekker gaan zwemmen om zich weer goed te voelen. Zwemmen heeft veel verschillende voordelen dus een aantal hiervan heb ik hieronder op een rijtje gezet.

Goede conditie

Als je op regelmatige basis gaat zwemmen, zal dit voordelig zijn voor je conditie. Zelfs met maar één keer zwemmen per week zal je longcapaciteit al stijgen. Hierdoor zal je merken dat je minder snel buiten adem bent bij bijvoorbeeld het traplopen. Je zal merken dat alle activiteiten die je onderneemt waarbij fysieke inspanning is vereist makkelijker zal gaan.

Verlaagde kans op hart- en vaatziekten

Doordat zwemmen een cardiovasculaire inspanning is, zal deze sport je bloeddruk en cholesterolniveau verlagen. Als je met enige regelmaat gaat zwemmen, dus minstens 3 keer per week voor 30 minuten lang, zal je kans op zowel hart- als vaatziekten aanzienlijk verkleinen. Je hart wordt hier goed getraind, doordat het hartritme omhoog gaat bij het zwemmen.

Weinig kans op blessures

Zwemmen is een vrij veilige sport. Veel mensen hebben al snel last van blessures bij het sporten, maar bij zwemmen is dit gelukkig niet het geval. Het risico op een blessure ligt hier namelijk ontzettend laag. Je gewicht is wel 90% minder in het water en zo belast je jouw lichaam minder. Je spieren, pezen en gewrichten worden bij het zwemmen minder belast dan bij een sport zoals rennen bijvoorbeeld.

Sterkere rugspieren

Zwemmen is heel erg goed voor je bovenlichaam. Vooral voor mensen met zwakkere rugspieren is zwemmen een goede oplossing. Aangezien je vrijwel niks weegt in het water worden je rugspieren sterker zonder dat je jouw gewrichten teveel belast. Dat zwemmen voor sterke rugspieren zorgt is te zien als je kijkt naar zwemmers. Deze hebben namelijk vrijwel altijd een bredere rug en schouders.

Goed voor je figuur

Tijdens het zwemmen verbrand je ontzettend veel calorieën. Wist je dat het aantal calorieën wat je bij het zwemmen in een half uur verbrand al 300 is? Dit zijn evenveel calorieën als dat je verbrandt bij het hardlopen, maar bij het zwemmen zal het je minder moeite kosten.

Het maakt je blij

Als je gaat zwemmen, komt er tijdens het trainen een stofje genaamd endorfine vrij. Deze stof zorgt ervoor dat wij ons blij voelen. Dus niet alleen kan je even lekker je hoofd leegmaken tijdens het baantjes trekken, maar zal je je na het trainen ook een stuk blijer zijn.