Mathmatch
Image default
Vervoer en transport

Voordat u op stap gaat met de aanhanger…

…Moet u daar natuurlijk wel wat vanaf weten. Het is belangrijk om bepaalde regels goed te kennen en ook is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de verschillende onderdelen die een aanhanger heeft. U hoopt onderweg natuurlijk geen problemen te krijgen, maar wanneer u deze onverwachts toch krijgt is het van groot belang dat u wel weet waar u over praat wanneer u de monteur opbelt. Om die reden zetten we in dit artikel een aantal belangrijk onderdelen van de aanhanger op een rij, zo breidt u uw kennis over aanhangers uit.

Zorg dat de verlichting goed werkt

We beginnen meteen met een van de belangrijkste onderdelen van de aanhanger, namelijk de verlichting. De verlichting is (zeker in het donker) essentieel als het gaat om de aanhanger van A naar B brengen. De verlichting is zo essentieel dat het verstandig is om de verlichting te controleren voordat u op pad gaat. Zet bijvoorbeeld even uw knipper aan en controleer of alles werkt. Ook het remlicht, gevarenlichten en andere belangrijke verlichting dient te worden gecheckt voordat u op pad gaat.

Draai het neuswiel goed in tijdens het rijden

Ingedraaid wanneer u rijdt en uitgedraaid wanneer u de aanhanger loskoppelt, het neuswiel. Nog zo’n essentieel onderdeel van uw aanhanger. Het is belangrijk om het neuswiel goed in te draaien wanneer u gaat rijden. Anders kan het zo zijn dat het neuswiel de grond raakt wanneer u bijvoorbeeld over een hobbel rijdt. Dit kan schade veroorzaken en dat is onwenselijk, een nieuw neuswiel is namelijk geen goedkope grap.

Zonder banden rijdt de aanhanger niet

We hoeven u niet uit te leggen dat de banden van de aanhanger ook ontzettend belangrijk zijn om veilig op pad te kunnen met uw aanhanger. Controleer regelmatig op buitensporige schade aan uw banden en controleer ook met enige regelmaat de bandenspanning. Goed om even uit te zoeken welke bandenspanning uw aanhanger nodig heeft. Op deze manier kunt u veilig en zonder zorgen op pad.

Aanhangwagen

Zonder oplooprem geen veilige remweg

De oplooprem zorgt ervoor dat u beschikt over een veilige remweg. De oplooprem is een mechanisme in de aanhanger, dit mechanisme detecteert wanneer u met de auto remt en zorgt ervoor dat de aanhanger met dezelfde kracht mee zal remmen. Niet onbelangrijk want anders zal de aanhanger de auto vooruit duwen wanneer u probeert te remmen. Dit zou ervoor zorgen dat u een enorm lange en dus wellicht ook onveilige remweg krijgt. Wanneer uw aanhanger begint te bonken tijdens het rijden/remmen is het tijd om te laten kijken naar uw oplooprem.

De disselkist, altijd handig

Het is ook verstandig te beschikken over een disselkist. In deze disselkist kunt u belangrijke spullen stoppen, bijvoorbeeld voor wanneer u pech heeft met de aanhanger. Het is überhaupt verstandig wat reserveonderdelen mee te nemen wanneer u op stap gaat met de aanhanger.