Mathmatch
Image default
Woning en Tuin

Corrosievorming voorkomen? Ontdek alle voordelen van Sendzimir!

Wil jij plaatmateriaal beschermen tegen corrosie? Sendzimir plaatmateriaal is de perfecte oplossing! Na het koudwalsen wordt Sendzimir – voorverzinkt staal – in een zinkbad gelegd, dat voor een klein percentage uit aluminium bestaat. Na het zinkbad wordt aan de beide zijden van het plaatmateriaal lucht geblazen, zodat de zinklaag zo evenredig mogelijk verdeeld kan worden. Hierdoor is Sendzimir plaatmateriaal bestand tegen corrosie en roest!  

Snijbereik & toleranties

 
Sendzimir DX 51 D+Z275 is goed lasbaar, corrosiebestendig, thermisch verzinkt en verkrijgbaar in plaatdiktes van 0.5 tot 4 millimeter. Om de kwaliteit van de snijrand te garanderen, kun je minimaal 10 mm van de Sendzimir plaatrand af laten snijden. Professionele metaalbedrijven die gespecialiseerd zijn in plaatwerk en plaatbewerking, hanteren toleranties op breedte, dikte, lengte en vlakheid. Volgens de Nederlandse norm NEN-EN 10143 voldoet het product aan de vlakheid- en diktetolerantie.

Draadtappen

Gaten met een minimale gat diameter groter dan 0,4 keer de plaatdikte in staal en 0,8 keer de plaatdikte in RVS kunnen gesneden worden door de laser. Als de gaten niet laser gesneden kunnen worden, is het boren van gaten in het plaatwerk de ideale oplossing. Uiteraard behoort ook draadtappen tot één van de vele mogelijkheden. De draadtap is schroefvormig en wordt in het materiaal gedraaid om inwendig schroefdraad in het materiaal te snijden. Door de tappen wordt er zo schroefdraad gesneden in een geboord gat. 

 

Boren, RVS tappen of soevereinen

Tal van metaalwerk kan voorzien worden van machinale nabewerkingen als boren, RVS tappen en soevereinen. Soevereinen, een mechanische bewerking, wordt toegepast na het boren van een gat. Daarbij wordt het geboorde gat kegelvormig verbreed aan de bovenkant, in een hoek van 90 graden. De verbreding heeft dezelfde vorm als de kop van een schroef, waardoor de uitsparing ervoor zorgt dat de gehele schroef precies in het plaatwerk valt. Bij veel metaalbedrijven is het mogelijk tot een diameter van 25 mm te soevereinen. Naast de genoemde opties zijn er allerlei andere toepassingen mogelijk: van lasmoeren tot stiftlassen. 

Lasmoeren 

Lasmoeren zijn moeren welke door lassen worden bevestigd, terwijl bij het stiftlassen een metalen of RVS stift op een vlakke plaat wordt gelast. De inbranddiepte is hierbij ongeveer 0,3 tot 0,5 mm, zodat het niet zichtbaar is aan de achterzijde van de plaat. Echter ontstaat er wel een kleine krimpvlek, dat bij een bepaalde lichtval altijd te zien zal zijn. Als je blindklinkmoeren – een combinatie van een moer en een blindklinknagel – met pneumatisch gereedschap wilt aanbrengen, kun je uit diverse soorten moeren kiezen. Hierbij gaat de voorkeur uit naar een zeskant, aangezien deze absoluut niet kan meedraaien. 

 

Popnagels & inpersmoeren

Met popnagels, verkrijgbaar in aluminium, staal en/of RVS, kun je de plaatdelen eenvoudig aan elkaar monteren. Deze popnagels hebben een bolle of verzonden kop. De blindklinknagels worden vastgezet met behulp van een popnageltang. Door de inpersmoeren kun je de moeren in een gesneden of geboord gat in het plaatmateriaal gemakkelijk aanbrengen. Door middel van de hoge druk die de pers uitoefent op de plaat en het inperselement, vloeien beide in elkaar over. 

 

Ben je benieuwd naar de bewerkingsopties van Sendzimir plaatmateriaal? Maak een afspraak voor een passend advies en raadpleeg de experts!