Mathmatch
Image default
Woning en Tuin

Hoe kan ik een groene vijver weer helder maken?

Een groene vijver wordt veroorzaakt door eencellige, vrij zwevende algen. Het is een van de meest voorkomende problemen die mensen hebben in hun vijvers en kan soms zeer moeilijk in de hand te houden zijn. Er zijn verschillende manieren om algen op natuurlijke wijze te bestrijden en groen vijverwater te zuiveren. Volg de onderstaande stappen om de vijver op natuurlijke wijze te zuiveren en je zult een evenwichtiger ecosysteem bereiken, met langduriger resultaten.

Toch lijkt het echter dat sommige vijvers altijd problemen lijken te geven – wat er ook gebeurt. Andere vijvers hebben gewoon een ‘fix’ nodig op bepaalde momenten van het jaar. Er zijn gelukkig ook de oplossingen om algen te doden en groen vijverwater helder te maken. 

Maar soms hebben deze algen de neiging om een vijver voortdurend te vertroebelen, ook al is aan alle gebruikelijke criteria voor het behoud van helder water voldaan. Dit kan door een aantal dingen komen, zoals een ophoping van organisch materiaal in de vijver, een zware visbelasting of zelfs de waterbron.

Wat veroorzaakt groen vijverwater?

De algen die groen vijverwater veroorzaken, groeien omdat er een verstoord evenwicht is tussen de voedingsstoffen in de vijver. Als het nitraat- en fosfaatgehalte in het water hoog is, volgt meestal een algenbloei. Er zijn verschillende redenen waarom het nitraat- en fosfaatgehalte zo hoog is. Een van de boosdoeners is slib en drek op de bodem van de vijver. Als deze laag organisch materiaal (dode algen, visafval, bladeren, gemaaid gras enz.) afbreekt, komen er voedingsstoffen in het water vrij die als voedingsbodem voor algen kunnen dienen. Naarmate er meer rotzooi ontstaat, komen er meer voedingsstoffen vrij.

Te veel vissen in de vijver?

Een andere veel voorkomende oorzaak van algen is het houden van te veel vissen in de vijver. Het houden van koi of goudvissen in een vijver is erg leuk, maar het afval dat de vissen produceren wordt afgebroken tot nitraten die algen voeden. De meeste mensen kopen koi als ze klein zijn, zonder te beseffen hoe groot ze kunnen worden. 4 of 5 grote kois kunnen een aanzienlijke hoeveelheid afval produceren, waardoor de voedingsstoffenbalans in een kleine vijver verstoord raakt. Goudvissen daarentegen worden niet zo groot, maar ze zijn zeer vruchtbaar en kunnen meerdere keren per jaar kuit schieten. Mensen die een paar goudvissen aan hun vijver toevoegen, worden vaak overspoeld met verschillende generaties goudvissen in slechts twee seizoenen.     

Een gebrek aan voldoende planten

De laatste oorzaak van groen water zijn de planten in de vijver. Om precies te zijn juist het gebrek aan voldoende planten in de vijver. Vijverplanten concurreren van nature met algen omdat ze hetzelfde voedsel consumeren – nitraten en fosfaat. Als je geen of niet voldoende planten in je vijver hebt, zul je gegarandeerd een overvloed aan algen hebben omdat er niets anders is om de voedingsstoffenbelasting te verlagen.

Andere algenbehandelingen

Als je de tips hierboven al allemaal hebt geprobeerd en nog steeds een groene vijver hebt, vrees dan niet, er zijn gelukkig nog andere oplossingen beschikbaar. Ten eerste, als je geen chemicaliën wilt gebruiken, maar gegarandeerde resultaten wilt, installeer dan een UV lamp. Deze zuiveraars werken door gebruik te maken van ultraviolet licht om vrij zwevende algen te doden. Als al het andere faalt, zullen deze zeker werken. Als je een UV-lamp aanschaft die goed is afgestemd op de grootte van de vijver zul je binnen twee weken helder water hebben. Gegarandeerd!