Mathmatch
Image default
Zakelijk

De aanvraag van de VOG

Uit de VOG blijkt altijd of het gedrag van iemand geen bezwaar is voor bijvoorbeeld een nieuwe baan of een visum of een verhuizing naar het buitenland. VOG wordt ook wel verklaring omtrent goed gedrag genoemd. Je kunt je VOG aanvragen bij de gemeente als je inwoner bent van de gemeente. Dit is een veelgebruikte manier. Je kan de VOG ook online aanvragen of je werkgever kan deze voor je aanvragen. Wanneer dit laatste het geval is dan is het wel mogelijk dat je werkgever je VOG aanvraagt, maar je werkgever ontvangt je VOG nooit. Deze ontvang je om privacy redenen altijd zelf per post thuis. Jij moet de VOG dan zelf aan je werkgever laten zien.

 

Online

Als het aanvragen van VOG online doet dan heb je een ingevuld aanvraagformulier nodig van de werkgever. Heb je dit niet gekregen? Dan kun je het aanvraagformulier downloaden op de website van Justis. Print deze uit en laat alsnog het formulier invullen door de werkgever. In sommige gevallen kan de werkgever je VOG online aanvragen.

 

Balie

Ga je aanvragen van VOG regelen via de balie? Maak dan altijd een afspraak bij de gemeente. Neem in dat geval het aanvraagformulier van de werkgever mee en een geldig identiteitsbewijs. Je betaalt aan de balie meteen de kosten voor het aanvragen van de VOG. Let op, want tot 1 september 2022 worden de versies van het aanvraagformulier juni 2022 of juni 2020 geaccepteerd. Vanaf 1 september 2022 wordt de versie van het aanvraagformulier juni 2022 alleen geaccepteerd.

 

Hoelang duurt het?

Je krijgt binnen een tot vier weken een bericht van Justis. Blijkt dat je iets strafbaars hebt gedaan? Dan wordt er bekeken of dit belangrijk is voor hetgeen waar je de verklaring voor aanvraagt. Het kan zijn dat de aanvraag hierdoor langer duurt. Je krijgt dan wel altijd een brief thuis. Vraag je de VOG met spoed aan? Dan wordt de aanvraag altijd binnen een week afgehandeld. Een spoedprocedure kun je aanvragen als je in het buitenland gaat werken of bij een adoptieprocedure.

https://aanvraag-zzpvog.nl/