Mathmatch
Image default
Zakelijk

De voor- en nadelen van thuiswerken

De een houdt ervan en de ander vindt het helemaal niets: thuiswerken. Thuiswerken heeft een aantal voor- en nadelen. Door de pandemie hebben sommigen van ons het moten ervaren. Heb jij niet thuisgewerkt maar wil je ontdekken of het iets voor jou is óf wil je nog eens duidelijk de voor- en nadelen op een rijtje hebben voordat je de keuze maakt? Lees dan snel verder.

Voordeel 1: productiever

Uit onderzoek blijkt dat thuiswerkers over het algemeen thuis meer uren presteren dan tijdens een dag op kantoor. Slechts een kleine minderheid presteert thuis minder dan op kantoor.

Voordeel 2: efficiëntie

In de meeste gevallen worden de thuiswerkuren beter besteed. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer taken afgetikt worden tijdens een thuiswerkdag dan op kantoor.

Voordeel 3: minder ziekmeldingen

Thuiswerken verlaagt de drempel om door te werken bij lichte gezondheidsproblemen zoals een verkoudheid. Normaliter melden sommige mensen zich ziek met dit soort klachten, omdat ze dan naar kantoor moeten komen, wat toch ongemakkelijk is. Maar als ze thuis zijn, zitten ze in een vertrouwde omgeving en kan er makkelijker gewerkt worden met een snotneus.

Voordeel 4: meer vrije tijd

Omdat je niet naar kantoor hoeft te gaan, bespaar je meer vrije tijd op een dag. Deze tijd kun je eventueel gebruiken voor praktische zaken, zoals het huishouden, maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken om iets leuks mee te doen.

Nadeel 1: eenzaamheid

Als je thuiswerkt, heb je minder sociaal contact. Je mist namelijk contact met je collega’s. Dit kan vervelend zijn als je juist iemand bent die energie haalt uit anderen. Uiteindelijk kun je je als thuiswerker minder betrokken voelen.

Nadeel 2: balans tussen werk en privé verwatert

Als je thuiswerkt is het lastiger om werk en privé gescheiden te houden. Stel grenzen voor jezelf. Houd vaste werktijden aan en creëer als het mogelijk is een aparte werkruimte.

Heb je besloten in overleg met je werkgever dat jij (gedeeltelijk) thuis gaat werken? Lees dan zeker onze blog over hoe je thuiswerken leuk kunt maken.

https://www.5-s.nl/hoe-kun-je-thuiswerken-leuk-maken/